Friday, February 01, 2008

Chilled Kiwi Cheesecake


Bahan Base
200 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter [suhu bilik]

Bahan Kerim
250 gm cheese cream philidephia
300 ml yogurt [perisa kiwi]
125 ml plain yogurt
100 gm gula halus [gula kastor]
2 s/b kiwi filling

Larutan agar-agar cair [panaskan]
100 ml air
1 s/b agar-agar serbuk

Hiasan [kacau sebati]
Filling kiwi
1 s/b air suam

Cara
1. Alaskan loyang cheesecake 8 inci dengan kertas kek [kertas A4 pun ok]
2. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan dalam loyang.
3. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
4. Masukkan yogurt dan kacau rata
5. Masukkan larutan agar-agar cair dan kacau sebati.
6. Masukkan dalam loyang. Sejukkan dalam petisejuk beberapa jam.
7. Keluarkan dan letakkan filling kiwi.
8. Hidangkan.

3 comments:

Anonymous said...

Sedap nya tengok penkek jagung pedas tu...alamak siput sedut pun dah lama tak merasa...
Thanks kakLiza, hilang pening kepala memikirkan apa yang nak di masak esok!

hanieliza said...

TQ sbb sudi mejenguk sini...

Anonymous said...

mesti best ni :) yummy!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers