Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Friday, February 22, 2008
Lemak Ciliapi Pisang Muda
Bahan-bahan
1 sikat pisang muda [pisang emas/lemak manis]
1 gengam ikan bilis
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
2 cawan air
2 helai daun kunyit
garam
Bahan mesin
20 -25 biji ciliapi
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
Cara
1. Pisang dibuangkan kulit dan potongkan nipis.
2. Rebuskan dengan garam sehingga mendideh dan toskan.
3. Masukkan bahan mesin, ikan bilis dan pisang yg direbuskan dengan air dan renehkan sehingga mendideh.
4. Bila mendideh masukkan santan pekat dan daun kunyit.
5. Kacau supaya tidak naik minyak sehingga nampak mendideh sekali lagi.
6. Rasakan garam dan bila dah mendideh tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment