Baru-baru semasa kakliza hadir dalam Sidang Akhbar Cabaran Daisy Secebat Chef, kakliza telah diberikan tugasan membantu membuat biskut ciptaan Chef Liza Zainol..
Biskut Daisy
Bahan-bahanA | 160 gm | Tepung Gandum | |||
60 gm | Tepung Suji | ||||
100 gm | Gula Kastor | ||||
11/4 sudu kecil | Serbuk Penaik | ||||
1/4 sudu kecil | Soda Bikarbonat | ||||
B | 150 gm | Kacang Tanah – dibakar dan dimesin | |||
60 gm | Oat – dimesin | ||||
20 gm | Kelapa Kering - dimesin | ||||
C | 120-140 gm | Minyak Jagung Daisy | |||
1/8 sudu kecil | Garam | ||||
Hiasan: | |||||
D | Sapuan Telur |
Cara-cara
- Campurkan kesemua bahan A dan sebatikan di dalam mangkuk pengadun dan putar selama 2 minit dengan kelajuan yang sederhana.
- Campurkan kesemua bahan B yang telah dimesin dan putar selama 1 minit.
- Akhir sekali masukkan Minyak Jagung Daisy dan garam, putar lagi 1 minit dan sebatikan.
- Adunan dicanai dan diterap berbentuk bulat, sapukan telur dan bakar selama 25-28 minit pada suhu 150 – 160C.
- Siap untuk dihidang.
Masa Penyediaan: 45 minit
Petua: Kacang tanah hendaklah dibakar terlebih dahulu sehingga kekuningan agar biskut wangi baunya.
ini dia biskut yang team kakliza buat ...sedappp...
1 comment:
Waaaaaaaaaahhh, bestnya....nampak biskut pun sodaapp tu Kak Liza...nnt buat lebih2..pos ke Kuantan sikit eh...hehe, muaahhh!
Post a Comment