Baru-baru semasa kakliza hadir dalam Sidang Akhbar Cabaran Daisy Secebat Chef, kakliza telah diberikan tugasan membantu membuat biskut ciptaan Chef Liza Zainol..
Biskut Daisy
Bahan-bahanA | 160 gm | Tepung Gandum | |||
60 gm | Tepung Suji | ||||
100 gm | Gula Kastor | ||||
11/4 sudu kecil | Serbuk Penaik | ||||
1/4 sudu kecil | Soda Bikarbonat | ||||
B | 150 gm | Kacang Tanah – dibakar dan dimesin | |||
60 gm | Oat – dimesin | ||||
20 gm | Kelapa Kering - dimesin | ||||
C | 120-140 gm | Minyak Jagung Daisy | |||
1/8 sudu kecil | Garam | ||||
Hiasan: | |||||
D | Sapuan Telur |
Cara-cara
- Campurkan kesemua bahan A dan sebatikan di dalam mangkuk pengadun dan putar selama 2 minit dengan kelajuan yang sederhana.
- Campurkan kesemua bahan B yang telah dimesin dan putar selama 1 minit.
- Akhir sekali masukkan Minyak Jagung Daisy dan garam, putar lagi 1 minit dan sebatikan.
- Adunan dicanai dan diterap berbentuk bulat, sapukan telur dan bakar selama 25-28 minit pada suhu 150 – 160C.
- Siap untuk dihidang.
Masa Penyediaan: 45 minit
Petua: Kacang tanah hendaklah dibakar terlebih dahulu sehingga kekuningan agar biskut wangi baunya.
ini dia biskut yang team kakliza buat ...sedappp...
Waaaaaaaaaahhh, bestnya....nampak biskut pun sodaapp tu Kak Liza...nnt buat lebih2..pos ke Kuantan sikit eh...hehe, muaahhh!
ReplyDelete