Monday, June 04, 2012

Biskut Daisy


Baru-baru semasa kakliza hadir dalam Sidang Akhbar Cabaran Daisy Secebat Chef, kakliza telah diberikan tugasan membantu membuat biskut ciptaan Chef Liza Zainol..

Biskut Daisy

Bahan-bahan
160 gm
Tepung Gandum

60 gm
Tepung Suji




100 gm
Gula Kastor

11/4 sudu kecil
Serbuk Penaik

1/4 sudu kecil
Soda Bikarbonat

150 gm
Kacang Tanah – dibakar dan dimesin

60 gm
Oat – dimesin

20 gm
Kelapa Kering - dimesin
120-140 gm
Minyak Jagung Daisy

1/8 sudu kecil
Garam
Hiasan:
D Sapuan Telur

Cara membuat sapuan telur: Campurkan telur dan susu cair, kemudian tapiskan.
Cara-cara
  1. Campurkan kesemua bahan A dan sebatikan di dalam mangkuk pengadun dan putar selama 2 minit dengan kelajuan yang sederhana.
  2. Campurkan kesemua bahan B yang telah dimesin dan putar selama 1 minit.
  3. Akhir sekali masukkan Minyak Jagung Daisy dan garam, putar lagi 1 minit dan sebatikan.
  4. Adunan dicanai dan diterap berbentuk bulat, sapukan telur dan bakar selama 25-28 minit pada suhu 150 – 160C.

  5. Siap untuk dihidang.
Saiz Hidangan: 60-65 keping
Masa Penyediaan: 45 minit
Petua: Kacang tanah hendaklah dibakar terlebih dahulu sehingga kekuningan agar biskut wangi baunya.


ini dia biskut yang team kakliza buat ...sedappp...

1 comment:

  1. Waaaaaaaaaahhh, bestnya....nampak biskut pun sodaapp tu Kak Liza...nnt buat lebih2..pos ke Kuantan sikit eh...hehe, muaahhh!

    ReplyDelete