Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Monday, February 09, 2009
Tiramisu
TIRAMISU
Bahan A
24 keping biskut tiramisu
250 gm keju cream [philidephia]
150 ml yogurt asli
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan air ]
1 s/ k nescafe ] bancuhkan
serbuk koko
Bahan B
150 ml air ]
1 s/b serbuk agar2 ] masakkan sampai mendideh
Cara
1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu.
2. Basahkan biskut tiramisu dengan air nescafee.
3. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
4. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga rata.
5. Masukkan bahan B dan kacau rata.
6. Sapukan sebahagian adunan keju atas biskut tiramisu.
7. Ulangkan lagi untuk lapisan kedua sama saperti lapisan pertama.
8. Ayakkan serbuk koko [coklat] atas lapisan yg kedua.
9. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.
NOTA:
adunan ini memang agak moist dan lembut.. so kena makan secara scooping gitu..tapi memang sedappp..
biskut untuk tiramisu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
mcm tu rupenyer biskut tu...kalu ganti ngan benda2 lain ok tak akak?
kat mana bleh beli biskut nih?
kat mana leh dapat biskut ni?
nak tanya biskut tu ada tanda halal x? sebab bahan import kan. hee sorry bertanya
nak tanya biskut tu ada tanda halal x? sebab bahan import kan. hee sorry bertanya
Kedai bakery ada jual. Blh tukar sponge cake kalau suka..
Post a Comment