Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Monday, February 09, 2009
Kueh Lapis Kacang Merah
KUEH LAPIS KACANG MERAH
Bahan A:
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad
3/4 cawan gula
3 cawan santan
1 s/k garam
Bancuh semua bahan ini dan tapiskan...
Bahagikan sama banyak dan masukkan dalam 2 mangkuk... {mangkuk [1] dan [2]
Bahan B
1/2 cawan kacang merah rebus
Pewarna merah
1/4 cawan air
Masukkan Bahan B dalam mangkuk [1]
Gaulkan rata dan ketepikan
Bahan C
1/4 cawan air
1 s/b tepung jagung
Masukkan Bahan C dalam mangkuk [2]
Gaulkan rata dan ketepikan
Cara memasak
1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang saiz bulat 8 inci atau 8 inci x 8 inci .
2. Masukkan 1 cawan lapisan merah dan kukuskan selama 5 minit.
3. Masukkan pula 1 cawan lapisan asal [warna asal] dan kukuskan 5 minit.
4. Buat sehingga lapisan habis dan setiap kali nak tutup semula tudung kukusan hendaklah dilapkan kering supaya air tidak menitik.
5. Bila telah masak sejukkan betul2 dan potongkan dengan pisau pelastik.
Kak liza gunakan pembaris pelastik [panjang 18 inci ] untuk memotong kueh tu supaya sama saiz...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment