saja nak kasi terliur.... jangan marah kakliza kalau ayor liur meleleh.......
JERUK MANIS [semua bahan ni kena agak-agak jer masin dan manisnya... ]
Bahan Mangga/buah Sentul/Kedondong/cermai garam gula air
Cara 1. Buah dipotong kecil. 2. Rendamkan dalam air garam sehingga tenggelam selama 1 malam. 3. Toskan sehinga kering. 4. Masakkan air dan gula [saperti sirap] secukup manis dan sejukkan. 5. Masukkan buah yg telah ditoskan. 6. Biarkan 1 malam dan boleh dimakan.
JERUK PEDAS [semua bahan juga kena agak-agak jer.. ]
Bahan Mangga/kedongdong/buah sentul garam gula air cili mesin
Cara 1. Buah dipotong dan rendam sama saperti jeruk manis. 2. Masakkan gula, air dan cili secukupnya sampai mendideh. Sejukkan 3. Masukkan buah yg ditoskan dn biarkan1 malam.
ini dia buah kedondong segar...
buah cermai segar...
kalau makan begini..aduh sure masam..
|
4 comments:
Mak ai,,,,,,,
terliur tgk jeruk2 ni
aisey men...sedapnya cermai tu..dulu2 mak mak tah selalu wat pencok..sedap....pecah kepala.salam kak liza
mak oiii....tak terlan ayor liur....best gila..izzah gan ust hantu jeruk..x yah ler nak g beli jeruk kat pneng lg ,boleh buat sendiri.perut suami kena jga.he,,he.thank k.liza
nak try buat la...
Post a Comment