Daging Goreng Jintan
Bahan A
500g daging kambing [dipotong nipis dan bersihkan]
2 sudu besar serbuk jintan manis ]
1 sudu kecil lada hitam [ditumbuk ] ] bancuh dengan sedikit air
1 biji buah tomato [belah 4]
1 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar minyak
air secukupnya
garam
Bahan B [hiriskan]
3 tangkai cili hijau
1 tangkai cili merah
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
3 sm halia
1 biji bawang besar
1 tangkai daup sup
1 tangkai daun bawang
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan halia, bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan rempah yang dibancuh. Kacau rata.
3. Masukkan daging dan air secukupnya untuk merebuskan daging sehingga lembut.
4. Bila daging telah lembut dan kering air masukkan, cili dan bawang yang dihiris. Kacau rata.
5. Masukkan buah tomato, jus limau, daun sup dan daun bawang.
6. Hidangkan.
Tips
Jintan manis banyak khasiatnya ianya melegakan kesakitan dalam badan, melancarkan aliran keluar haid, membanyakkan susu dan membuang gas dalam usus. Ianya juga boleh digunakan dalam bentuk serbuk dan disapu disekeliling mata bagi menguatkan pandangan mata.
3 comments:
Alahai kak .. nmpk sedap sgt kambing tu. kalau ganti dengan daging lembu boleh tak kak?
Salam...
boleh saja digantikan dengan daging..or even dengan ayam juga..
Daging kambing ni cpt tak empuk?
Post a Comment