Bahan-Bahan:
600 gm bihun [direndam lembut dan toskan]
200 gm daging [dihiris nipis dan rebus lembut]
200 gm sotong [dihiris kecil]
200 gm kucai [dipotong pendek]
250 gm kobis [racik halus]
1 batang carrot [disagat ]
1/2 cawan air
3 s/b minyak masak
garam secukupnya
Bahan Tumbuk
1 s/b lada hitam
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
bahan hiasan/tabur
1 biji telur [buat dadar dan hiriskan]
2 biji cili merah [mayang halus]
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehinggan wangi.
2. Masukan daging dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan sotong, kobis, carrot, garam dan air. Kacau rata.
4. Masukkan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan daun kucai.
6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7. Bila menghidang, taburkan hirisan telur dadar dan cili merah.
10 comments:
Asslmkum Kak.
Bihun goreng singapo peberet sue. Letak lada banyak lagi sedap..Heee
Sedapnya kak liza. makan dengan sambal kicap...phuhhh! sedap.
Bila nak buat entah...
nyam3, sedapnya
memang sedap, makan dgn sambal ikan bilis or sambal udang kering, memang layan habis, hehe
Nampak macam senang nak buat...rasa macam nak buatlah pula! Terima kasih Chef!
Assalamualaikum chef. Terima kasih, semlm sy masak bihun singapore ni ikut resipi chef. Alhamdulillah, suami kata mmg sedap.
Nanti sy nak buat lagi. Thanks chef
Tq atas resepi
Hari². . buat bihun ni. . .xpnh jemu². . kahkahkahkah
2024 maseh look out for ur authentic resepi of Bihun Spore..yes guna lada hitam n daging. yg lain dah merapu. Tq chef
ini baru betol zaman dulu pnyer resepi ader telor didadar..daging..ladahitam utama.. kalo di penang Caravan A mcm ni lah mamak goreng...bau wangi sedap kuah daging yg direbus digunakan...dengan Jeruk Cilihijau rangup
Post a Comment