masa balik raya di rumah mertua [Kedah] bebaruni ada sepohon betik yang mengeluarkan bunga..
SIL kakliza teringin nak makan kerabu..so kakliza layan jer laaa..
Bunga yang didapati dari betik jantan mempunyai nilai perubatan yang tinggi.
Rebus beberapa tangkai bunga betik jantan bersama air dan sedikit gula. Minumlah air rebusan tersebut sehari dua kali pada waktu pagi dan malam.
Selain itu, rasa bunga betik yang pahit itu mampu membuka selera makan terutamanya bagi mereka yang meminati ulam-ulaman. Jika anda ingin mengurangkan rasa pahitnya, terlebih dahulu diramas bersama air garam. Anda juga boleh masak bunga betik ini bersama santan. Bagi mereka yang meminati kerabu, anda bolehlah mencuba resepi kerabu bunga betik ini.
KERABU BUNGA BETIK
Bahan
1 mangkuk bunga betik [asingkan batangnya]
2 sudu besar kerisek
1 labu bawang besar [hiriskan]
3 biji limau nipis [ambil jusnya]
1/2 cawan santan pekat [jika suka]
garam secukup rasa
Bahan Tumbuk
5 tangkai cili merah
1 sudu kecil belacan
3 ulas bawang merah
1 sudu besar udang kering
Cara Memasaknya
1. Basuh bunga betik dan rebuskan dengan garam sehingga mendideh dan agak lembut.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaulkan rata.
3. Hidangkan
4 comments:
Mesti cuba ni. sedappp....
bunga pun boleh makan rupanya betik ni..patut la pucuk betik pun orang buat ulam
salam k.liza.. hehe menu kerabu gak ya arini :)
salam...
kak liza pernah tak buat halua dr bunga betik nih
Post a Comment