![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEginrDOhEJkW6M1aX8kzVXdw2R61gwq5i0EcPlZWggcZ_Bhw04vdDxG0mGGzfljelRfyv7E-UCSi4PnL0wMFUzPT-SlaNrnVZAPwYp16QPAoBzCj1vyxnM4aTtznBsHtx4eiAGMrQ/s400/Lapis-Keladi.jpg)
Bahan A:
2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan
1 s/k garam
Bahan B
1/4 cawan air
1 s/b pes keladi
pewarna purple
Bahan C
1/2 cawan keladi parut
1/2 cawan air
Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan bahan B dalam 1 bahagian.
4. Masukkan bahan C dalam 1 bahagian.
5. Panaskan kukusan dan lapikkan pelastik dalam loyang 8 x 8 inci yg akan digunakan.
6. Masukkan 1 cawan adunan bahan B dan kukus selama 5 minit.
7. Lapiskan 1 cawan adunan bahan C dan kukus semula selama 15 minit.
8. Lapiskan adunan bahan B dan adunan bahan C berselang seli sehingga adunan habis.
9. Sejukkan selama 4 - 5 jam dan potong untuk dihidangkan
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiErNm9Jh-si4UBVO2ij_HpkLNiLR0yz208sr8fRWh8p-9PN6c8efcMtnzh-dUVhKoWa9uptwP0bgBtcafFIN96Dl8-S8PaBvgo0LakRvtpyjG1fP0enG6L4qQIx7GwOtTccVGzIw/s400/Lapis-Keladi-projek-buku.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUEMWNhmatCLG3vaAJIZH2YXaG_caMxi8QGq6fZ7h44S_D7z2ireAfhjvvtEFOIzs66VPC9Y43W4r_-T9efbe0Jzu3-3qcnjXb85M8lxTrqp6whWLxPdc1o83fMTnhhyphenhyphen8reLhjqA/s400/BUku+Aneka+Lapis.jpg)
No comments:
Post a Comment