kebetulan semalam kakliza dapat beli Swiss Roll coffee...maka kakliza pun memulakan projek lah pagi ini..
hasilnyaa...
TIRAMISU
Bahan
1 gulung kek swiss roll kopi
250 gm keju cream [philidephia]
150 ml yogurt asli
1/2 cawan gula
1 biji lemon [ambil jusnya]
serbuk nescafe
Larutan Agar-agar
1/4 cawan air
1 sudu kecil serbuk agar-agar
Cara
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan
NOTA:
Desert ini memang agak moist dan lembut..
so kena makan gunakan sudu.. tapi memang sedappp..
5 comments:
dulu pernah buat tp terpahit plak.jan pki cheese yg lain entah apa namanya dah lupa.
Salam K.liza..wah tiramisu ni peberet kita..tapi bahannya susah nak carik..tu yg malas nak buat tu..tp bersi k.liza ni nampak ok bahan2nya..mintak izin try ye...
biasanya nak buat Tiramisu kena gunakan mascarpone cheese yang mana keju ini mahal dan tidak lama hayatnya..
jika nak cuuba resepi kakliza.. silakan.. akka izinkan...
Slm k.liza..nak try wat jugak ler..nampak mcm sedap jer..lagi2lah bln pose nie..terliur tgk tiramisu akak nie..Yana nak ambik resepinya yer..TQ...
salam k.liza....tiramitsu nie memg ader rase masam sikit ker sebab taruk lemon....sebenarnye jus lemon tu untuk aper yer sebab ini firstime jumpe rasenya tiramitsu letak jus lemon...
Post a Comment