
LEMAK TEMPOYAK DAUN KAYU
Bahan-Bahan:
3 btg serai
5 helai daun pucuk labu [optional]
1 ikat pucuk ubi
4 helai daun kunyit
10 helai daun kaduk
10 biji buah belimbing buluh
2 papan petai-diambil bijinya
1 genggam ikan bilis
1/2 cawan tempoyak
2 cawan santan pekat
1 labu bawang besar [hiris]
garam
Bahan Mesin
1 inci kunyit hidup
20 biji cili api
Cara:
1. Semua sayuran dipotong/mayang halus.
2. Masukkan semua bahan termasuk ikan bilis, petai & santan ke dalam periuk.
3. Masukkan tempoyak.
4. Masak sehingga pekat.
5. Rasakan garam.

2 comments:
nape kaler dia warna tuh?selalu saya buat kaler hijau kekuninggan.
sedapnyerrr dpt mkn dgn nasi panas :D
Post a Comment