Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Thursday, January 31, 2008
Rojak Limau Bali [Pamelo Salad]
Limau Bali [bahasa Inggeris: Pomelo) Dikenali sebagai limau besar mengandungi vitamin A dan C dipercayai mempunyai khasiat ubatan yang tinggi. Biji buah limau bali boleh direbus bagi mengubati penyakit hernia dan mengurangkan bengkak alat kelamin. Daun limau bali jika direbus dan diminum boleh menjadi penawar racun serta dapat mencuci toksin dalam badan. Kulit juga mempunyai khasiatnya tersendiri boleh diminum sebagai tonik dan juga sebagai penawar kepada ketagihan arak. Ia juga dapat mengubati selsema dan juga mengurangkan masalah penghadaman.
Limau ini banyak ditanam di sekitar Tambun, Perak.
bahagian dalam limau
BAHAN:-
1 biji buah limau bali [limau besar]..buangkan kulit dan ambil isinya sahaja.
kacang goreng tumbuk kasar
Bahan Kuah Rojak:-
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belacan
1 s/b petis udang
1 cawan kicap lemak biasa
3 s/b gula
Cara:-
1. Mesinkan semua bahan.
2. Masakkan sebentar.
3. Bila telah sejuk masukkan kacang tanah tumbuk dan bijan.
Rempah Cap Rose
sejak kkliza tinggal di Terengganu..pada tahun 1984 kkliza tinggal di Dungun..so jiran-jiran kkliza terdiri dari local Terengganu..
kakliza mula belajar masakan Terengganu dan kawan2 memperkenalkan rempah gulai cap rose..
tapi sekarang kakliza dah pindah tinggal di Kerteh..
rempah cap rose adalah keluaran Melayu di Terengganu..
Nama Syarikat : Syarikat Hassan Majid Sdn Bhd
Alamat : 1016C, Jalan Serada, Kampung Kepong,
20050, Kuala Terengganu
terdiri dari 2 jenis..
rempah gulai
adunan rempah ratus ketumbar, adas manis [jintan manis] jintan putih, buah pelaga, kunyit, bunga cengkih, kulit kayu manis dan lada kering..dikisar..
rempah masak
adunan rempah ketumbar, adas manis, jintan putih, buah pelaga, bunga cengkih dan kulit kayu manis yg digorengkan dan dikisar..
tapi sorilaaa..sukatan campuran rempah ratus ni kkliza tak tahu..
bila nak mask kkliza just sukatan yg perlu dimasukkan dan ditambahkan dengan cili mesin untuk menambahkan rasa pedas atau sebagainya...
selalunya kkliza gunakan dalam masakan..
* kerutup ayam/daging
* laksa terengganu
* masakan ikan/ayam/daging
* nasi dagang
* gulai kawah
* rendang tok
* acar buah[resepi kak liza] ~ kkliza gunakan rempah masak..wangi bau acar tu...
setakat ni mmg payah nak jumpa rempah ni diluar Terengganu or Kuantan..
so far kakliza pernah kirimkan rempah ni pada beberapa orang kawan siber...
kakliza mula belajar masakan Terengganu dan kawan2 memperkenalkan rempah gulai cap rose..
tapi sekarang kakliza dah pindah tinggal di Kerteh..
rempah cap rose adalah keluaran Melayu di Terengganu..
Nama Syarikat : Syarikat Hassan Majid Sdn Bhd
Alamat : 1016C, Jalan Serada, Kampung Kepong,
20050, Kuala Terengganu
terdiri dari 2 jenis..
rempah gulai
adunan rempah ratus ketumbar, adas manis [jintan manis] jintan putih, buah pelaga, kunyit, bunga cengkih, kulit kayu manis dan lada kering..dikisar..
rempah masak
adunan rempah ketumbar, adas manis, jintan putih, buah pelaga, bunga cengkih dan kulit kayu manis yg digorengkan dan dikisar..
tapi sorilaaa..sukatan campuran rempah ratus ni kkliza tak tahu..
bila nak mask kkliza just sukatan yg perlu dimasukkan dan ditambahkan dengan cili mesin untuk menambahkan rasa pedas atau sebagainya...
selalunya kkliza gunakan dalam masakan..
* kerutup ayam/daging
* laksa terengganu
* masakan ikan/ayam/daging
* nasi dagang
* gulai kawah
* rendang tok
* acar buah[resepi kak liza] ~ kkliza gunakan rempah masak..wangi bau acar tu...
setakat ni mmg payah nak jumpa rempah ni diluar Terengganu or Kuantan..
so far kakliza pernah kirimkan rempah ni pada beberapa orang kawan siber...
Kerabu Sotong
Bahan A :
500 gram sotong ...buangkan kulit dan hiris kasar
3 S/b Apple Cider Veniger atau air limau nipis/kasturi
2 sudu teh kicap cair atau sos ikan
1 sudu teh gula pasir
Bahan hiris/mayang
1 pokok daun ketumbar
1 pokok daun bawang
1 biji bawang besar
5 biji cili padi
3 biji cili merah
5 ulas bawang merah
3 biji buah tomato
1 biji mangga muda
Cara:
1. Rebuskan sotong dengan sikit air. Toskan.
2. Gaulkan semua bahan dan hidangkan.
Lempeng Nyiur Muda
Bahan
1 cawan kelapa muda
1 cawan air kelapa muda [jika ada]
2 cawan tepung gandum
1 s/k soda bikarbonat
1 biji telur [pukulkan]
1/2 s/k garam
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan air suam
1 s/b gula
majerin untuk lenserkan non-stik pan
Cara
1. Gaulkan rata semua bahan. Buatkan agak cair. Sekiranya pekat sangat, boleh tambahkan sikit air.
2. Panaskan non-stik pan dan lenserkan sedikit majerin.
3. Letakkan 1 senduk adunan dan tutupkan pan dengan tudung [buatkan bentuk kecil..nampak comel]
4. Masakkan dgn gunakan api paling minumum.
5. Terbalikkan pancake dan bila nampak telah kuning keemasan boleh diangkat.
6. Hidangkan dengan gulai ayam/daging atau madu/jem/susu.
Kari Kepala Ikan
Bahan-Bahan:
1 ekor kepala ikan merah/tenggiri/jenahak [dibersihkan]
2 bungkus serbuk kari [bancuh ngan sikit air]
5 biji bendi
3 biji cili hijau
2 biji tomato [belah 4]
1 cawan air asam jawa
1 cawan santan pekat
minyak
garam
Bahan tumis
5 ulas bwang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk /hiriskan
1 inci halia ]
1 s/b halba campur
2 tangkai daun kari
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh sehingga pecah minyak.
3. Masukkan asam jawa tadi [digaul dengan pati santan dan tapiskan]
4. Masukkan ikan. Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat.
5. Kecilkan api dan biarkan mendideh dan naik minyak.
6. Apabila mendidih masukkan bendi, tomato dan garam. Biarkan naik minyak lagi sikit dan tutup api.
7. Hidangkan dengan nasi putih..atau roti biasa/canai.
Kek Coklat Kukus Keju Koktel
Bahan A
2 cawan tepung gandum ]
1 cawan serbuk koko ]
1 s/k baking powder ] ayakkan
1/2 s/k soda bikarbonat ]
Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang
Bahan C
4 biji telur ]
1 s/k esen vanilla ] kacau rata
Cara
1. Panaskan kukusan dan lapikkan loyang dengan kertas minyak.
2. Masukkan semua bahan yg diayakkan dalam mangkuk.
3. Masukkan butter cair, air panas, gula dan susu pekat dalam mangkuk yg berisi bahan yg telah diayakkan.
4. Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau lebih sikit.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan kerim keju dan buah2an koktel
Bahan krim keju:
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel
Cara:
1, Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi.
3. Masukkan air/cecair agar dan kacau rata.
4. Tuangkan atas kek span dan sapukan rata.
5. Taburkan buah2 koktel dan sejukkan beberapa jam.
6. Potong dan hidangkan.
Rendang Daging
Bahan-Bahan:
1 kg daging [potong nipis kecil]
5 helai daun kunyit [mayang halus]
2 batang serai [ketuk]
2 ulas bawang putih [ketuk[
1/2 cawan minyak
2 cawan santan pekat
2 s/besar kerisik
1 s/besar gula merah
garam
Bahan-Bahan dimesinkan
15 tangkai cili kering + ciliapi mengikut kepedasan sendiri
3 biji bawang besar
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih dikisar
1 inci halia halus
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5 batang serai
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang putih yg diketukkan.
2. Masukkan bahan mesin dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging masak sebati ngan rempah mesin sebentar.
4. Masukkan santan, garam dan biarkan mendidih dan agak pekat
5. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
6. Biarkan sehingga naik minyak.
7. Boleh dihidangkan dengan nasi atau pulut atau roti saja..
Sweet Sour Prawn
Bahan-Bahan:
500 gm udang besar [bersihkan]
1 s/b kunyit
1 s/k garam
minyak
Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Udang digaulkan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong dan gula.
5. Setelah kuat pekat, masukkan duang dan gaulkan rata.
6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain
Kueh Gulung akak Kueh Ketayap
Bahan Kulit [batter]
1 cawan tepung gandum
1 cawan air jus pandan
[mesinkan 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan]
1/2 cawan santan/susu segar
1 biji telur
beberapa titik pewarna hijau
secubit garam
Bahan inti:
150 gm gula merah
3 s/b gula biasa
1/2 cawan air kelapa muda [jika ada]
½ biji kelapa parut muda
Cara:
1. Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.
2. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan
4. Panaskan non-stik pan yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis.
6. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
7. Masukkan inti di tengah-tengahnya.
8. Kemudian lipatkan bahagian kiri dan kanan lalu gulungkan kemas-kemas.
9. Lakukan sehingga selesai dan hidangkan.
Tuesday, January 29, 2008
Bubur Pulut Hitam
Bahan
1 cawan pulut hitam [rendam beberapa jam]
4 cawan air
1 cawan gula
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 cawan susu cair
daun pandan [simpulkan]
garam
durian
Cara
1. Rebuskan pulut hitam dengan air sampai pulut pecah dan kurang air.
2. Masukkan 2 cawan santan, daun pandan gula dan garam.
3. Kacau supaya tidak pecah minyak dan masakkan sampai mendideh. Tutup api.
5. Hidangkan dengan susu cair dan durian.
Chilled Blueberry Cheesecake
Bahan Base
150 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter [suhu bilik]
Bahan Kerim
250 gm cheese cream philidephia
300 ml yogurt [perisa buah ]
100 gm gula halus [gula kastor]
100 gm ice-cream vanilla
Larutan agar-agar cair [panaskan]
130 ml air
1 s/b agar-agar serbuk
Hiasan [kacau sebati]
Filling blueberry
1 s/b air suam
Cara
1. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan dalam loyang.
2. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
3. Masukkan yogurt dan ice-cream dan kacau rata
4. Masukkan larutan agar-agar cair dan kacau sebati.
5. Masukkan dalam loyang. Sejukkan dalam petisejuk beberapa jam.
6. Keluarkan dan letakkan filling blueberry.
7. Hidangkan.
Gulai Ikan Kering Tumis Darat
Gulai Ikan Kering Tumis Darat
selalunya orang utara yang pandai masak...
Bahan:
Beberapa keping tulang dan isi ikan talang masin
3 sudu besar rempah kari ikan
5 cawan santan
1/4 biji nenas..............]
1 batang lobak merah...] dipotong kecil
2 biji terung bulat........]
4 batang kacang panjang] dipotong pendek
3 biji kacang bendir ]
2 biiji tomato buah.......belah 4
Bahan tumis:
2 tangkai daun kari
5 ulas bawang merah ........] mayangkan
3 ulas bawang putih............]
1 sudu kecil halba campur atau halba tumis
Cara:
1. Reneh semua bahan kecuali bahan tumis dalam periuk sehingga mendideh.
2. Tumiskan bahan tumis dalam kuali sehingga wangi.
3. Tuangkan bahan tumis kedalam periuk gulai ikan tadi.
4. Tutupkan tudung periuk dan biarkan sebentar.
5. Bila nak dihidang kacau perlahan gulai supaya minyak & bahan tumis kelihatan saperti naik minyak
Goreng Ikan Masam Tenggiri
Bahan
2 Keping ikan tengiri jeruk
3 biji limau nipis [lime] [ambil airnya/jusnya]
minyak
Bahan hiris/potong
2 biji cili merah
ciliapi [secukup pedas]
1 labu bawang besar
Cara
1. Gorengkan ikan tenggiiri sehingga garing. Angkat dan masukkan dalam pinggan.
2. Taburkan bahan hirisan dan perahkan jus limau nipis serata ikan.
3. Hidangkan dengan nasi putih.
Masak Lemak Ciliapi Perut & Belimbing Buloh
Masak Lemak Ciliapi Perut + Belimbing Buloh
Bahan
500 gm perut
10 biji belimbing buloh
1 batang serai [ketuk]
2 cawan santan pekat
garam
Bahan Mesin
20 biji ciliapi
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
1 cawan air
Cara
1. Rebuskan perut sehingga lembut. Potong kecil.
2. Masukkan perut, bahan mesin, serai dan garam dalam periuk dan masak sehingga mendideh.
3. Masukkan santan pekat dan buah belimbing. Kacau supaya tidak pecah minyak.
4. Bila telah mendideh rasakan garam dan angkat.
5. Hidangkan dengan nasi putih.
Biskut Sarang Semut
kak liza mmg suka buat biskut ni..
senang ..sedap dan cepat siap..and of kos laaa cantik..comel...
selalunya kakliza mmg buat banyak untuk jualan dan juga buah tangan untuk mertua...
BISKUT SARANG SEMUT
Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung jagung.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil
Cara
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
senang ..sedap dan cepat siap..and of kos laaa cantik..comel...
selalunya kakliza mmg buat banyak untuk jualan dan juga buah tangan untuk mertua...
BISKUT SARANG SEMUT
Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung jagung.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil
Cara
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Ayam Kasturi
Bahan:
300 gm isi ayam [hiris nipis tetapi agak lebar]
3 biji limau kasturi [ambil air]
2 sudu besar air
minyak tuntuk tumis
garam
kunyit
Bahan mayang /hiris
5 biji cili merah
3 biji cili hijau
5 biji cili api
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara:
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang. [Kalau nak pedas boleh tambah ciliapi]
3. Bila dah layu dan wangi masukkan ayam dan sedikit air.
4. Bila ayam telah lembut masukkan jus limau kasturi dan gaulkan rata.
5. Boleh angkat dan hidangkan.
Pajeri Air Nenas
Bahan-Bahan:
1 biji nenas yang sederhana besarnya
1 biji carrot kecil [ hiriskan kecil]
2 sudu besar gula
3 biji cili merah [hiriskan]
2 biji cili hijau [hiriskan]
1/2 cawan air
3 s/b minyak
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Bahan Tumis
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji bunga pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar [mayangkan]
2 ulas bawang putih [mayangkan]
1 inci halia [mayangkan]
Cara:
1. Nenas dikupas kulitnya kemudian dibersihkan matanya dan dipotong kecil.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan air,gula dan garam.
4. Bila telah mendideh masukkan nenas, cili merah dan hijau.
5. Biarkan mereneh sehingga mendideh dan rasakan garamnya.
6. Bila telah masak hidangkan bersama nasi minyak atau beriani.
Pajeri Nenas
Bahan
1 biji nenas [potong kecil]
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Cara membuat
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak
Nota Tambahan
Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri.
Monday, January 28, 2008
Kueh Lapis Cendul
Bahan-bahan A:
1 1/2 cawan tepung gandum
3 s/b tepung beras
2 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula
3 cawan santan
1 s/k garam
1/2 cawan air gula merah [larutkan 1/2 cawan air panas + 4 s/b gula merah]
1 cawan cendul
1/2 cawan air
Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan air gula merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
4. Tambahkan cendul dan 1/2 cawan air dalam adunan putih supaya kecairan nya sama dengan adunan gula merah tadi..
5. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
6. Bahagikan setiap adunan sama banyak. Jadikan gula merah 2 bekas dan adunan cendul juga 2 bekas.
7. Masukkan 1 bekas bahagian adunan cendul dan kukus selama 5 minit.
8. Lapiskan 1 bekas bahagian adunan gula merah dan kukus semula selama 5 minit.
9. Lapiskan lagi dengan 1 bekas bahagian adunan cendul dan kukus lagi 5 minit.
10. Lapiskan lagi dengan 1 bekas adunan gula merah dan kukuskan semula selama 10 minit..
11. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
CENDUL
Bahan:
3 cawan jus pandan juice + pewarna hijau
[blend 10 -12 daun pandan]
1 cawan tepung beras
1 s/k air kapur
garam
Method
1. Kacau semua bahan dan tapiskan.
2. Masukkan bahan dalam kuali dn masakkan sehingga kental. [Kacau selalau untuk emngelakkan hangus]
3. Sediakan mangkuk besar berisi air diatas meja.
4. Gunakan senduk berlubang [lihat gambar]
KUEH CENDUL LAYER
Ingredients A:
1 1/2 cup flour
3 tbsp rice flour
2 tbsp corn flour
1/2 cup sugar
3 cups coconut milk
1 tsp salt
1/2 cup brown sugar syrup [boiled 1/2 cup water + 4 tbsp merah]
1 cup cendul
1/2 cup water
Method:
1. Mix well all the A Ingrediants dan filter.
2. Devided the batter into 2 bowls.
3. Add in the brown sugar syrup into 1 bowl dan let the original color in the other bowl.
4. Add in the cendul and 1/2 cup water into the original color so the tickness of the batter are same.
5. Put the water into the steaming pot and bring to boil. Spread the oil in the 10 inc. tray.
6. Devided each batter into 2 portion. [the brown sugar syrup = 2 bowls and the cendul batter = 2 bowls.
7. Pour 1 bowl the cendul batter into the tray and steam fot 5-7 minutes or till done.
8. Layered 1 bowl brown sugar syrup dan steam again for 5-7 minutes.
9. Repeat the same method [no7] and [no8] and steam again .
10. When all done, keep the kueh really cold before cutting and serve.
CENDUL
Ingredients:
3 cup pandan juice + green color
[used 10 -1 pandan leaves]
1 cup tepung beras
1 tsp alkaline water
a pinch of salt
Method
1. Mix well all the ingredients and filter.
2. Put the batter into wok or non-stik wok till firm. [Alway stir avoiding burnt]
3. Prepare a big bowl with water on the table.
4. Using a ladle with hole press the cooked green firm batter with a spoon into the water in the bowl.
Laksa Sarawak
Bahan
1 bungkus [500 gm ] bihun [rendam dan celurkan dengan air panas. Toskan]
300 udang [rebus dan toskan]
2 keping dada ayam [siatkan]
1 batang timun [ sagat halus - macam laksa penang]
1 cawan togeh
3 biji telur [buat dadar dan hiriskan halus]
3 biji cili merah [hiriskan]
10 biji limau [belah 2 dan buangkana biji]
2 pokok daun ketumbar [hiris halus]
Bahan Kuah
3 ulas bawang merah ]
2 uals bawang putih ] mesinkan halus
10 tangkai cili kering ]
2 batang serai [ketuk]
1 cm lengkuas [ketuk]
3 s/b pes laksa sarawak
2 cawan santan pekat
5 cawan santan cair
1 cawan air rebusan udang
minyak
garam
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin halus dan serai sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan pes laksa dan kacau rata.
3. Masukkan air rebusan udang dan santan cair juga ayam. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan santan pekat dan didehkan sehiingga naik minyak dan pekat.
5. Rasakan garam dn tutup api.
6. Keluarkan ayam dan siatkan isinya saperti ayam soto.
7. Hidangkan saperti dalam gambar.
Nota; Kakliza tidak rebus taugeh kerna mahukan kerangupan taugeh.
Nasi Jagung & Acar Kobis
NASI JAGUNG
Bahan
6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw jagung parut/jagung frozen
1 caw susu cair
8 caw air
3 s/b rempah kurma
4 biji buah tomato [cincang]
3 s/b minyak sapi
3 s/b minyak
1 tangkai daun ketumbar [mayang]
daun pandan [simpulkan]
garam
gula
Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] mayang halus
2 cm halia ]
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara
1. Panaskan minyak sapi dlam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, tomato dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, jagung dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Bila telah masak bolih dihidangkan dengan lauk daging atau ayam serta acar.
ACAR KOBIS
Bahan
1/4 biji kobis bulat
1 batang timun kecil
1 batang carot kecil
5 biji cili merah dan hijau
1 labu bawang besar
1 s/b air kapur
3 s/b cuka
gula
garam
Cara
1. Semua sayuran dihiris halus.
2. Rendamkan dengan air kapur sehingga sayuran tenggelam selama 30 minit [untuk menjadikan sayur rapuh/rangup]
3. Bancuhkan cuka, gula dan garam.
4. Toskan sayur sehingga betul2 kering air kapur tadi.
5. Gaulakn sayuran dengan cuka, gula dan garam.
6. Hidangkan dengan nasi jagung
Jeli Kelapa Muda
Bahan
10 gm serbuk agar-agar
3 mug air biasa
1 mug gula
2 mug air kelapa
isi kelapa muda [hiris panjang]
Cara
1. Masakkan air dan serbuk agar-agar sehingga mendideh.
2. Masukkan gula dan biarkan mendideh. Tutup api.
3. Tapiskan dan masukkan air dan isi kelapa muda. Kacau rata.
4. Masukkan agar-agar dalam acuan dan sejukkan dalam peti sejuk.
5. Hidangkan sejuk [chilled] untuk minum petang.
Telur Kukus
Tumis Santan Pucuk Paku
Bahan
2 ikat pucuk paku
1 cawan santan pekat
ikan bilis
1 batang serai ketuk
garam
minyak
Bahan kisar
7 biji cili api
3 biji cili merah
1 sm kunyit hidup
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara
1. Pucuk paku dipotong dan basuh . Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumisklan serai dan bahan kisar sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan santan dan garam. Masakkan sampai pekatdan naik minyak.
4. Masukkan pucuk paku dan ikan bilis. Kacau rata.
5. Rasakan garam dan tutup api.
6. Hidangkan.
Pizza Daging
PIZZA
Bahan A
500 tepung roti
1 paket yeast mauripan
2 s/b gula
1 s/k garam
1 biji telur
Bahan B
3 s/b majerin/shorterning
250 ml air
cara:
1. Gaul rata semua bahan A sehingga sama rata.
2. Masukkan air dan uli sehingga sebati.
3. Masukkan majerin dan uli lagi sehingga menjadi doh yg lembut [anggaran 10 minit]
4. Bahagikan adunan pada 4 doh besar dan leperkan .
5. Biarkan adunan naik sedikit (lebih kurang 15 minit) dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan 180 C selama 10 minit.
6. Keluarkan dan taburkan bahan yang disediakan...ikut pilihan yang disukai.
7. Bakar lagi sehingga nampak keju mozzarella cair.
INTI PIZZA
bahan
400 gm daging kisar [peroikan daging dan toskan]
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji capsicum kecil
3 keping nanas -
1 cawan cendawan butang [belah 4]
2 biji tomato
100 gm parutan keju mozzarella
1 s/b minyak
3 s/b cili sos [jika nak pedas..tambahkan cili mesin]
1 cawan tomato sos
1 s/k serbuk daun aregano
garam
cara
1. Potong dadu semua bahan.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
3. Masukkan daging kisar dan tambahkan garam serta daun aregano, tomato sos dan cili sos.
4. Kacau hingga daging empuk. Biarkan sehingga pekat.
5. Ratakan inti atas doh yang sudah di sapukan tomato sos.
6. Aturkan tomato, capsicum, cendawan, nanas dan sedikit keju di atas ayam.
7. Bakar hingga masak dalam suhu 180'C
8. Taburkan lebihan keju dan bakar sekejap hingga keju cair
9. Hidangkan.
NOTA:
sekiranya mahukan inti lain boleh dipelbagaikan mengikut cita rasa sendiri.
antaranya rendang daging..sambal udang..sambal sardin dan sebagainya...
Puding Coklat
kakliza gunakan serbuk agar-agar ini..
selalunya jika kakliza buat dadih, no-bake cheesecake dan puding InsyaAllah tak jadi lembek atau bermasalah..
serbuk ini kkliza beli di kedai runcit berdekatan rumah kakliza dengan rege RM1.50 sepaket..
tapi jgn terperanjat yer..kakliza beli 1 papan yg digantung kat kedai tu sebab kekadang tu bila nak beli/guna stok habis...
kiranya kkliza tak pernah habis stok laa...[atau dikirakan kkliza macam kedai runcit jugak....hahahha]
PUDING COKLAT
Bahan
10 gm serbuk agar-agar
3 cawan air
1 cawan gula
1 s/b serbuk koko + 1/2 cawan air [dibancuh dan tapiskan]
1 liter susu coklat DUTCH LADY
1 tin fruit koktel
Cara
1. Masakkan air dan serbuk agar-agar sehingga mendideh.
2. Masukkan gula dan bancuhan koko.
3. Masakkan sehingga mendideh sekejap. Tutup api.
4. Masukkan susu coklat dan kacau rata.
5. Tuangkan adunan dalam acuan dan sejukkan dalam petisejuk.
6. Bila menghidang taburkan fruit koktel.
Fried Instant Mee
kekadang tak tahu nak masak apa..
begitu juga ngan kkliza..
bila tanya anak-anak..depa minta masak instant mee..mee maggi tuu...
tapi jemu juga asik rebus ngan air jer kannn...
so kakliza cuba buat begini...
Bahan
2 bungkus mee segera [rebus dan toskan]
100 gram isi ayam [hiris nipis]
sawi [potong kecil]
kobis [potong kecil]
carrot [hiris nipis]
minyak
kicap
bahan tumbuk
3 biji cili merah
2 ulas bawang merah
Cara
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk. Goreng sampai wangi.
2. Masukkan ayam dan kacau sehingga ayam lembut.
3. Masukkan sayuran dan juga sedikit kicap dan air.
4. Kacau rata. Masukkan mee dan biarkan sehingga lembut
5. Angkat mee dan hidangkan.
Sambal Udang & Petai
Bahan
500 gm udang [buangkan kulit dan bersihkan]
30 biji buah petai
1 labu bawang besar [potong gelang]
½ cawan jus asam jawa
3 s/b sos tomato
Minyak
Garam
Gula
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan udang, petai , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.
4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.
Bubur Somsom
Bahan
1 1/2 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
4 cawan santan [1/2 biji kelapa]
1/2 s/k garam
Cara.
1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan dalam periuk atau non-stik wok.
3. Kacaukan adunan sebentar dan tuangkan dalam loyang yg telah disapukan minyak.
4. Kukuskan selama 5 minit.
5. Tutup api dan sejukkan.
6. Potong dan hidangkan bersama air gula merah.
AIR GULA MERAH
Bahan
1 cawan gula merah
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan simpulkan
Cara.
1. Panaskan semua bahan sehinggan mendideh.
2. Tapiskan dan sejukkan.
Sunday, January 27, 2008
Kurma Telur
BAHAN
6 biji telur rebus [buangkan kulit]
3 s/b rempah kurma
2 mangkuk santan atau 1 cawan yogurt asli
2 biji kentang [potong kecil]
3 biji cili hijau
2 biji tomato buah [belah 4]
2 labu bawang besar [belah 4]
minyak
garam
Bahan tumbuk
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara:
1. Bancuhkan rempah kurma dengan bahan tumbuk. Panaskan minyak.
2. Tumis rempah sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan santan atau yogurt, kentang dan telur. Biarkan mendideh.
5. Bila mendideh masukkan garam dan semua bahan lain dan biarkan sehingga
mendideh dan pekat.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.
Bubur Asyura
BUBUR ASYURA
Bahan:
1/2 kilo gm beras, basuh ..rendam kejap dan dikisar halus
1 kg gula pasir ]
1 kg gula merah ] masak dan tapiskan
2 kg pati santan
600 gm sagu halus, direndam
10 biji pisang emas atau pisang raja, dipotong kecil
1 kg kacang hijau, direbus empuk
1 mangkuk hirisan jagung
1 kg ubi keledek, dipotong dadu
600 gm kacang tanah, digoreng dan dibuang kulitnya
10 ulas nangka masak, dipotong dadu
Cara
1. Masukkan santan ke dalam periuk. Kemudian campurkan tepung beras sedikit demi sedikit dan kacau biar sebati.
2. Campurkan air gula yang siap ditapis.
3. Kemudian masukkan bahan seperti hirisan jagung, ubi keledek terlebih dulu kerana bahan terbabit lambat empuk.
4. Akhir sekali baru masukkan pisang, kacang hijau, kacang tanah dan nangka. Bahan ini akan lembek kalau dicampur terlalu awal.
5. Kacau adunan bubur sehingga pekat. Kalau adunan mula lekang dari periuk bermakna bubur itu sudah masak.
NOTA:
Bubur ni untuk jumlah yang banyak...kalau nak buat untuk keluarga kecil...just buatlah anggaran kita sendiri...SELAMAT MENCUBA...
atau boleh cuba ini...
BUBUR ASYURA [versi manis ~ selalunya dibuat di negeri Utara ]
bahan
1 biji keledek
1 biji keladi
2 biji pisang nangka
1 liter santan [1 biji kelapa]
1 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 tin jagung manis
1 cawan kacang hijau [rebuskan]
1/2 cawan sagu [basuh dan toskan]
1/2 cawan tepung beras
1 helai daun pandan
cara
1. Keledek, keladi dan pisang dipotong dadu
2. Rebuskan kedelek dan keladi. Toskan
3. Jerangkan santan dengan gula merah, gula pasir dan daun pandan sehingga larut.
4. Masukkan semua bahan dan tepung beras.
5. Sentiasa kacau supaya tidak bergentel.
6. Masukkan sagu dan kacau sehingga pekat dan kental.
7. Bila sagu nampak jerneh tuangkan dalam loyang dan sejukkan.
8. Bila sejuk boleh dipotong dan hidangkan.
sejak Kak liza duduk kat terengganu selalu dapat yg stail Tganu..
BUBUR ASYURA TERENGGANU
bahan-bahannya:
1 kg beras
1 kg bawang merah(500 gm dimesin ,500 gm dijadikan bawang goreng)
1 kg gula
1 kg daging
1 ekor ayam [potong kecil]
2 kg santan
250 gm kacang hijau
500 gm ubi keledek
250 gm kerisek
5 btg serai
5 cm halia
5 ulas bawang putih
6 s/b rempah asyura [rempah khas untuk bubur asyura]
garam
Topping/Hiasan
kelapa goreng
isi ikan hancurkan]
telur dadar [hiriskan]
cara
1. Masakkan beras, kacang, keledek,daging dan ayam sehingga lembut dan hancur.
2. Mesinkan bawang merah, bawang putih, halia dan serai.
3. Masukkan dalam rebusan beras dan daging tadi.
4. Masukkan rempah, kerisek, bawang goreng dan santan.
5. Masukkan garam dan kacau sehingga rata dan masak pekat.
6. Tuangkan dlam loyang atau bekas kecil.
7. Sejukkan dan boleh dihidangkan
Nasi Dagang
pada hari Jumaat lepas kkliza teringin nak makan nasi dagang tapi tak sempat nak buat..
so kakliza pun buatlah arini untuk keluarga..
aceli resepi ni adalah untuk shooting majalah JELITA yg masih tunggu giliran nak masuk dalam majalah tu..
selain dari nasi dagang ada beberapa masakan terengganu yg akan turut sama..
antaranya Laksa terengganu, ketupat sotong, rojak betik, mee calung, wajik [nasi manis]..
NASI DAGANG
Bahan-bahan
600 gm cawan beras
100 gm beras pulut
30 gm halba
400 ml air
400 ml santan pekat
garam secukup rasa
Bahan utk DiMayang
5 ulas bawang merah
4 cm halia
Cara-cara membuatnya
1.Beras dan pulut disatukan dan dibasuh. Rendamkan.
2. Toskan dan masukkan dalam kukusan yg berlubang
3. Kukuskan sehingga naik wap.
4. Keluarkan beras dan masukkan dalam mangkuk.
5. Siramkan dengan air dan kacau rata.
6. Masukkan semula beras dalam kukusan berlubang.
7. Taburkan hirisan halia dan bawang dan kukus sekali lagi sehingga naik wap.
8. Masukkan dalam mangkuk besar dan siramkan dengan santan yg telah digaulkan garam.
9. Gaulkan rata dan hidangkan bersama gulai nasi dagang dan acar
NOTA:
Jika tiada pulut boleh gunakan beras wangi AAA.
Rendamkan 2-3 jam dan toskan.
Gulai Ikan Tongkol
Bahan
1.5 kg ikan tongkol ]
50 gm asam keping ] potong...bersih dan rebuskan
garam secukupnya ]
60 gm rempah kari ikan
10 gm serbuk ketumbar
5 gm serbuk jintan
80 gm cili mesin
4 ulas bawang kecil [tumbuk halus]
3 cm lengkuas [tumbuk kasar]
500 santan pekat
30 gm gula merah
30 gm kerisik
50 ml air asam jawa
minyak unyuk tumis
cili api dan belimbing buluh
Cara memasak:
1. Tumiskan bawang sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dgn sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
2. Masukkan rebusan ikan dan santan. Biarkan mendideh.
3. Perlahan api dan masukkan kerisik, gula merah, belimbing buluh dan cili api.
4. Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai naik minyak.
Acar Timun.
Bahan
100 gm timun
100 gm lobak merah
100 gm cili merah & hijau
50 gm bawang besar
60 ml cuka
30 gm gula
garam
Air kapur secukup untuk merendam sayur
Cara.
1. Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya. Mayang halus saperti batang mancis.
2. Lobah merah, cili merah & cili hijau dimayang halus saperti timun juga.
3. Bawang besar dibelah 2 dan mayang halus juga.
4. Rendamkan semua bahan yang dimayang dalam besen besar yg berisi air kapur selama 30 minit. Tapiskan dan biarkan sehingga kering.
5. Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.
6. Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka. Gaul rata.
7. Hidangkan bersama nasi dagang.
so kakliza pun buatlah arini untuk keluarga..
aceli resepi ni adalah untuk shooting majalah JELITA yg masih tunggu giliran nak masuk dalam majalah tu..
selain dari nasi dagang ada beberapa masakan terengganu yg akan turut sama..
antaranya Laksa terengganu, ketupat sotong, rojak betik, mee calung, wajik [nasi manis]..
NASI DAGANG
Bahan-bahan
600 gm cawan beras
100 gm beras pulut
30 gm halba
400 ml air
400 ml santan pekat
garam secukup rasa
Bahan utk DiMayang
5 ulas bawang merah
4 cm halia
Cara-cara membuatnya
1.Beras dan pulut disatukan dan dibasuh. Rendamkan.
2. Toskan dan masukkan dalam kukusan yg berlubang
3. Kukuskan sehingga naik wap.
4. Keluarkan beras dan masukkan dalam mangkuk.
5. Siramkan dengan air dan kacau rata.
6. Masukkan semula beras dalam kukusan berlubang.
7. Taburkan hirisan halia dan bawang dan kukus sekali lagi sehingga naik wap.
8. Masukkan dalam mangkuk besar dan siramkan dengan santan yg telah digaulkan garam.
9. Gaulkan rata dan hidangkan bersama gulai nasi dagang dan acar
NOTA:
Jika tiada pulut boleh gunakan beras wangi AAA.
Rendamkan 2-3 jam dan toskan.
Gulai Ikan Tongkol
Bahan
1.5 kg ikan tongkol ]
50 gm asam keping ] potong...bersih dan rebuskan
garam secukupnya ]
60 gm rempah kari ikan
10 gm serbuk ketumbar
5 gm serbuk jintan
80 gm cili mesin
4 ulas bawang kecil [tumbuk halus]
3 cm lengkuas [tumbuk kasar]
500 santan pekat
30 gm gula merah
30 gm kerisik
50 ml air asam jawa
minyak unyuk tumis
cili api dan belimbing buluh
Cara memasak:
1. Tumiskan bawang sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dgn sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
2. Masukkan rebusan ikan dan santan. Biarkan mendideh.
3. Perlahan api dan masukkan kerisik, gula merah, belimbing buluh dan cili api.
4. Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai naik minyak.
Acar Timun.
Bahan
100 gm timun
100 gm lobak merah
100 gm cili merah & hijau
50 gm bawang besar
60 ml cuka
30 gm gula
garam
Air kapur secukup untuk merendam sayur
Cara.
1. Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya. Mayang halus saperti batang mancis.
2. Lobah merah, cili merah & cili hijau dimayang halus saperti timun juga.
3. Bawang besar dibelah 2 dan mayang halus juga.
4. Rendamkan semua bahan yang dimayang dalam besen besar yg berisi air kapur selama 30 minit. Tapiskan dan biarkan sehingga kering.
5. Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.
6. Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka. Gaul rata.
7. Hidangkan bersama nasi dagang.
Lemak Cili Udang Daun Kunyit
Bahan
500 gm udang besar [bersihkan]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 helai daun kunyit [mayang/hiriskan]
3 biji terung [belah 4]
8 biji belimbing buluh
garam
Bahan Mesin
20 tangkai ciliapi
3 ulas bawang merah
1 batang serai
3 cm kunyit hidup
1 cawan air
Cara
1. Masukkan bahan mesin , terung, udang, daun kunyt dan garam dalam periuk. Masakkan sehingga mendideh.
2. Masukkan santan pekat dan belimbing buluh dan kaicau sehingga mendideh lagi.
3. Rasakan garam dan tutup api.
4. Hidangkan.
PRAWN WITH COCONUT MILK
Ingredients
500 gm big prawn [cleaned]
2 cups coconut milk [1 coconut]
2 pieces tumeric leaves [sliced]
3 brinjals [cut into 4]
8 belimbing buluh
Salt to tase
Blended
20 birds eye chillies
3 shallots
1 lemon grass
3 cm fresh tumeric
1 cup water
Method
1. Put all the ingredients except the coconut milk and belimbing buluh into the pot and bring to boil.
2. Add in the coconut milk and belimbing buluh. Stir well and let boil slowly.
3. Turn off the fire and put into serving bowl
4. Serve with plain rice.
Saturday, January 26, 2008
Vegetables
VEGETABLE GROUP
The vegetable group includes all fresh, frozen or canned vegetables and 100% vegetable juice.
Vegetables provide important nutrients such as vitamin A, vitamin C, potassium, and fiber. These are the same nutrients that are often high in fruits.
It is important to eat a variety of vegetables because different vegetables provide different nutrients.
Did you know the color of a vegetable often tells you what nutrients it provides? Try to include different colored vegetables at each meal to make sure you are getting all the nutrients you need.
Choose dark green vegetables several times per week. They provide needed nutrients like folic acid and dietary fiber.
Cooked dry beans, peas and lentils are a great source of fiber, include them into your meal planning.
Choose orange vegetables several times per week. They are a good source of vitamin A.
What counts as a ½ cup of vegetables?
1/2 cup raw or cooked vegetables
1/2 cup canned vegetables
1 cup raw leafy greens or lettuce
1/2 cup 100% vegetable juice
1 medium carrot or 6 baby carrots
1/2 cup cooked dry beans or peas
1/2 cup mashed potatoes
1/2 medium boiled or baked potato
1 small ear of corn
Vary your veggies! Select vegetables from each of the following groups several times per week.
Dark Green: Broccoli, spinach, leafy greens
Orange: Carrots, pumpkin, sweet potatoes
Dry Beans and peas: Black beans, kidney beans, pinto beans, black-eyed peas, split peas, lentils
Starchy vegetables: Corn, green peas, lima beans, potatoes
Other vegetables: Asparagus, cauliflower, cabbage, celery, cucumbers, green beans, green or red peppers, mushrooms, onions, tomatoes, zucchini
Do you remember why eating fruits and vegetables are important?
Fruits and vegetables are important sources of many nutrients including vitamin A, vitamin C, potassium, and fiber.
Fruits and vegetables, as part of an overall healthy diet, may help reduce the risk of heart disease and other chronic diseases, such as cancer and type 2 diabetes.
Vitamin A
Prevents night blindness
Fights infection
May reduce the risk of certain cancers and heart disease
Good sources of vitamin A: cantaloupe, mango, papaya, carrots, apricots, spinach, peaches, pumpkin, sweet potatoes and nectarines.
Vitamin C
Heals cuts and keeps skin healthy
Fights infections and colds
Helps the body absorb iron from food
Because vitamin C is not stored in the body, you need to eat foods rich in vitamin C every day.
Good sources of vitamin C: oranges, grapefruit, lemons, limes, strawberries, cantaloupe, melons, peppers and 100% tomato juice.
Potassium
May lower blood pressure
May reduce the risk of kidney stones
Good sources of potassium:
Bananas, sweet potatoes, white potatoes, dried peaches, dried apricots, dried beans, cantaloupe, winter squash, tomato products (paste, sauce and juice) and orange juice.
Fiber helps us to …
Regulate bowel movements
Feel full
Lower blood sugar and cholesterol
May reduce the risk of getting certain types of cancer
Choose a diet of 20-30 grams of dietary fiber every day.
Eat at least 2 ½ cups of vegetables every day.
Eat at least 2 cups of fruits every day.
Eat at least 3 ounces of whole grains every day.
5 ways to add fiber to your diet
Eat berries.
Choose romaine lettuce or spinach instead of iceberg lettuce.
Eat the skins on fruits and vegetables when possible, such as apples and potatoes.
Snack on dried fruit.
Choose whole fruits and vegetables instead of drinking 100% juice.
Eat Healthy Foods and Save Money Too!
Tips to help you and your family eat more vegetables:
Buy fresh vegetables that are in season. They usually cost less and taste better.
Stock up on frozen vegetables for quick and easy cooking in the microwave.
Use a microwave to quickly “zap” vegetables. White or sweet potatoes can be baked quickly this way.
Vary your veggie choices to keep meals interesting.
Try crunchy vegetables, raw or lightly steamed.
Plan some meals around a vegetable main dish, such as a vegetable stir-fry or soup. Then add other foods to go with it.
Try a main dish salad for lunch. Go light on the salad dressing.
Include a lettuce salad with your dinner several nights every week.
Shred carrots or zucchini into meatloaf, casseroles, quick breads, and muffins.
Include chopped vegetables in pasta sauce or lasagna.
Grill vegetable kabobs as part of a barbecue meal. Try tomatoes, mushrooms, green peppers, and onions.
Add lettuce, tomato, green pepper, spinach or onion to sandwiches
Eat a soup that contains vegetables
Make vegetables taste great:
Many vegetables taste great with a dip or dressing.
Try a low-fat salad dressing with raw broccoli, red and green peppers, celery sticks or cauliflower.
Add color to salads by adding baby carrots, shredded red cabbage, or spinach leaves.
Include in-season vegetables for variety through the year.
Include cooked dry beans or peas in flavorful mixed dishes, such as chili or minestrone soup.
Keep a bowl of cut-up vegetables in a clear container in the refrigerator.
Try carrots, celery, broccoli, cucumber slices, small ripe tomatoes, red or green pepper strips.
Vegetable tips for children:
Set a good example for children by eating vegetables with meals and as snacks.
Let children decide on the dinner vegetables or what goes into salads.
Depending on their age, children can help shop for, clean, peel, or cut up vegetables.
While shopping, allow children to pick out a new vegetable to try later at home.
Use cut-up vegetables as part of afternoon snacks.
Children often prefer foods served separately. Rather than mixed vegetables try serving two vegetables separately.
Keep it safe!
Wash fruits and vegetables before preparing or eating them. Under clean, running water rub fruits or vegetables briskly with your hands to remove dirt and surface germs. Dry after washing with a clean dish towel or paper towel.
Keep fruits and vegetables separate from raw meat, poultry and seafood while shopping, preparing, or storing.
SALADS
WHEN MAKING A SALAD;
All ingredients should be cold, crisp and fresh.
Wash lettuce leaves and all salad vegetables thoroughly under running water.
Do not store lettuce or leafy vegetables damp.
Always use a sharp knife
Combine salad ingredients lightly with two forks.
Add dressing at the last minute, to ensure that the salad does not go soggy.
TIPS;
Salads should always be as fresh as possible, it is essential to buy the best and freshest vegetables and fruits available.
For crisp lettuce, store in a bowl with slightly sweetened water for 1 hour.
The name 'cole' in coleslaw comes from a Dutch word meaning 'cabbage'.
If you cry everytime you chop an onion, try soaking then in water for 30 minutes.
Tips to help you and your family eat more vegetables:
Buy fresh vegetables that are in season. They usually cost less and taste better.
Stock up on frozen vegetables for quick and easy cooking in the microwave.
Use a microwave to quickly “zap” vegetables. White or sweet potatoes can be baked quickly this way.
Vary your veggie choices to keep meals interesting.
Try crunchy vegetables, raw or lightly steamed.
Plan some meals around a vegetable main dish, such as a vegetable stir-fry or soup. Then add other foods to go with it.
Try a main dish salad for lunch. Go light on the salad dressing.
Include a lettuce salad with your dinner several nights every week.
Shred carrots or zucchini into meatloaf, casseroles, quick breads, and muffins.
Include chopped vegetables in pasta sauce or lasagna.
Grill vegetable kabobs as part of a barbecue meal. Try tomatoes, mushrooms, green peppers, and onions.
Add lettuce, tomato, green pepper, spinach or onion to sandwiches
Eat a soup that contains vegetables
Make vegetables taste great:
Many vegetables taste great with a dip or dressing. Try a low-fat salad dressing with raw broccoli, red and green peppers, celery sticks or cauliflower.
Add color to salads by adding baby carrots, shredded red cabbage, or spinach leaves. Include in-season vegetables for variety through the year.
Include cooked dry beans or peas in flavorful mixed dishes, such as chili or minestrone soup.
Keep a bowl of cut-up vegetables in a clear container in the refrigerator. Try carrots, celery, broccoli, cucumber slices, small ripe tomatoes, red or green pepper strips.
Vegetable tips for children:
Set a good example for children by eating vegetables with meals and as snacks.
Let children decide on the dinner vegetables or what goes into salads.
Depending on their age, children can help shop for, clean, peel, or cut up vegetables.
While shopping, allow children to pick out a new vegetable to try later at home.
Use cut-up vegetables as part of afternoon snacks.
Children often prefer foods served separately. Rather than mixed vegetables try serving two vegetables separately.
Keep it safe!
Wash fruits and vegetables before preparing or eating them. Under clean, running water rub fruits or vegetables briskly with your hands to remove dirt and surface germs. Dry after washing with a clean dish towel or paper towel.
Keep fruits and vegetables separate from raw meat, poultry and seafood while shopping, preparing, or storing.