Bahan 500 gm udang [buangkan kulit dan bersihkan]
30 biji buah petai
1 labu bawang besar [potong gelang]
½ cawan jus asam jawa
3 s/b sos tomato
Minyak
Garam
Gula
Bahan Mesin 20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara 1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan udang, petai , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.
4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.
sedapnya.... sy nak cuba buat lah.
ReplyDeletetgk jer dh meleleh.....ase knyg tgk gmbr,klu mkn nie msti tmbh nsi pnye...nk cube bt laa
ReplyDeletetgk jer dh meleleh.....ase knyg tgk gmbr,klu mkn nie msti tmbh nsi pnye...nk cube bt laa
ReplyDelete