atas permintaan Abg Sulong [di Facebook] yang ingin resepi..
ini kakliza buat gunakan mee..jika mahu kuetiau..hanya tukarkan mee itu...
MEE KUNGFU / MEE HONGKONG / MEE KANTONIS
Bahan A
500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul]
Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm lobak merah [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul]
Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm lobak merah [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
3 s/b minyak masak
garam secukup rasa
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
garam secukup rasa
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
Terima kasih kak Hani. Teringin laa nak buat mee nih..
ReplyDeleteJom masak
Deletelaaa rupanya kung fu ngn kantonis ni sama jer rupanya..patut la asal smpai jer bila order sama jer...adehhh..
ReplyDeletethanks kak..lin mmg tercari2 resepi ni sbb sejak preggy ni..kuetiaw kungfu ni mmg jd fav lin utk dimkn...
ReplyDeletewahh...suka2.. nanti nak try la buat..
ReplyDelete*da follow blog akak..
terima kasih. menu baru for my daughter..
ReplyDeleteTq cheff..dhh jdd saya buat mee kungfu nie...
ReplyDeleteSetahu saya Mee Kung Fu, mee nya di goreng dgn telur dulu... seperti telur dadar...
ReplyDeleteSetahu saya Mee Kung Fu, mee nya di goreng dgn telur dulu... seperti telur dadar...
ReplyDeleteterima kasih kak Hani..nk msk la skrg gak..suka sgt..btw tqvm=)
ReplyDeleteTq kak share resepi...faberet ni.nanti nak cube le
ReplyDeleteCamne nk goreng mi tu? Rendam mihun/mee dulu pastu goreng dgn minyak ke? Bukan akan lembek ke mihun tu?
ReplyDeleteTak disarankan guna mihun kot sbb mihun kena rendam/rebus. Mi ni sesuai utk mee kuning dgn kueh tiaw yg boleh direct masak.
DeleteCamne nk goreng mi tu? Rendam mihun/mee dulu pastu goreng dgn minyak ke? Bukan akan lembek ke mihun tu?
ReplyDeleteMi kuning tu campur kn gan telo baru grg
DeleteSweettt
ReplyDeletedapp
ReplyDeleteermmm