Monday, May 28, 2012

KERABU MAKANAN LAUT




KERABU MAKANAN LAUT

Bahan A
300 gm udang [dibuangkan kulit]
300 gm sotong [dibuangkan kulit dan potong kecil]
300 gm isi ikan tenggiri [dipotong kecil]
3 sudu besar jus lemon
2 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
Garam

Bahan B [Dihiris]
1 batang lobak merah
1 biji tomato
1 labu bawang besar
10 tangkai ciliapi
3 tangkai cili merah
2 pokok daun ketumbar

Cara Membuat
1. Udang, sotong dan isi ikan dicelurkan sebentar. Toskan.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar dan gaulkan. Kacau rata.
3. Masukkan jus lemon dan sos ikan. Rasakan masin dan masamnya.
4. Sedia untuk dihidangkan.



2 comments:

  1. kerabu pun peberet, seafood pun my peberet..combine dua2 ni..bertambah-tambah la sodapp...

    ReplyDelete