Friday, May 25, 2012

Kaswi Gandum

oleh kerana teruja dengan gambar-gambar kueh kaswi resepi kakliza yang telah dibuat oleh adik-adik di Facebook..kakliza pun membuat untuk sarapan yang mana kebetulan cuti sekolah bermula dimana anak-anak ada dirumah dan mahukan kueh...




KUEH KASWI GANDUM

Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir

Bahan Kueh
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi/jagung
1 sudu kecil air kapur kueh [optional]
Kelapa parut (muda/putih saja)
Sedikit garam

Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

9 comments:

  1. Assalamualaikum akak...
    Dr hari tu tgk ramai yg dah buat kuih nie... Diana x pernah lg buat kuih nie.. Teringin nak cuba buat... Sbb suka sgt makan kuih nie... Mmg nampak sedap kuih yg akak buat nie..

    ReplyDelete
  2. sedapnye kak liza.lawan ngan teh o suam syok ni

    ReplyDelete
  3. suka sgt ngn kuih ni...tp belum pernah cuba buat lgi..huhuhuh

    ReplyDelete
  4. Waaaaaaaaaaaaa....dah Chef kata sedap...kitaaa mestiiii piliiihhhh!! Heheee...esok kita nak buat laah!

    ReplyDelete
  5. kaswi suka sangat......
    dapat yang lembik-lembik sikit sedapnya.....

    ReplyDelete
  6. Sedap kuih ni kalau kena dengan resepinya. Telah banyak kaswi yang saya rasa tapi tak dapat lawan kaswi yang isteri saya buat kat pejabat. Rasa lemak-lemak gitu. Nanti saya nak cuba resepi Kak Liza pula.

    ReplyDelete
  7. nampak sedapnya..boleh try ni

    ReplyDelete
  8. Anonymous7:06 PM

    sy dh cuba buat resepi niee.memang sedap.tkasih

    ReplyDelete
  9. Copy resepi yer Puan 😊

    ReplyDelete