oleh kerana teruja dengan gambar-gambar kueh kaswi resepi kakliza yang telah dibuat oleh adik-adik di Facebook..kakliza pun membuat untuk sarapan yang mana kebetulan cuti sekolah bermula dimana anak-anak ada dirumah dan mahukan kueh...
| | KUEH KASWI GANDUM
Bahan Sirap
[masak dan sejukkan]
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
Bahan Kueh
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi/jagung
1 sudu kecil air kapur kueh [optional]
Kelapa parut (muda/putih saja)
Sedikit garam
Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi. |
|
Assalamualaikum akak...
ReplyDeleteDr hari tu tgk ramai yg dah buat kuih nie... Diana x pernah lg buat kuih nie.. Teringin nak cuba buat... Sbb suka sgt makan kuih nie... Mmg nampak sedap kuih yg akak buat nie..
sedapnye kak liza.lawan ngan teh o suam syok ni
ReplyDeletesuka sgt ngn kuih ni...tp belum pernah cuba buat lgi..huhuhuh
ReplyDeleteWaaaaaaaaaaaaa....dah Chef kata sedap...kitaaa mestiiii piliiihhhh!! Heheee...esok kita nak buat laah!
ReplyDeletekaswi suka sangat......
ReplyDeletedapat yang lembik-lembik sikit sedapnya.....
Sedap kuih ni kalau kena dengan resepinya. Telah banyak kaswi yang saya rasa tapi tak dapat lawan kaswi yang isteri saya buat kat pejabat. Rasa lemak-lemak gitu. Nanti saya nak cuba resepi Kak Liza pula.
ReplyDeletenampak sedapnya..boleh try ni
ReplyDeletesy dh cuba buat resepi niee.memang sedap.tkasih
ReplyDeleteCopy resepi yer Puan 😊
ReplyDelete