Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Sunday, December 25, 2011
Penglipur lara
lama sungguh tak update cerita..bersawang berhabuk bagai...
sebenar terlalu banyak cerita yang nak ditulis tapi akan kakliza masukkan satu persatu la...
untuk permulaan kakliza celoteh mengenai penglipur lara kakliza yang sorang ni..
rindu jika tak jumpa...nasib baik kakliza selalu ke Kuala Lumpur jadi bolehlah tenguk keletah dia....
nak bersembang di telefon dia hanya pandai 'aaa..' jerr...
jom tenguk...
Monday, October 24, 2011
Demo Masakan Oktober - Disember 2011
Salam buat pengunjung blog kakliza yang selalu jer bersawang ni...
Mulai Jumaat ini kakliza akan membuat demo masakan..jadi kakliza akan agak bizi...
untuk memudahkan mengetahui kakliza berada dimana,.kakliza tuliskan jadualnya saperti dibawah ini...
Ekspo Buku Islam, KL Sentral, Kualal Lumpur
Tarikh: 28 Oktober 2011 (Jumaat)
Masa: 12.00tengahari - 2.00petang
Tempat: Tingkat 2, KL Sentral, Kuala Lumpur
Demo Masak di Carrefour, Bandar Tun hussein Onn, KL
Tarikh: 29 Oktober 2011 (Sabtu)
Masa: 3.00petang - 5.00petang
Tempat: Carrefour, Bandar Tun Hussein Onn, Cheras, Selangor
Siaran Lansung Nasi Lemak Kopi O
Tarikh: 30 Oktober 2011 (Ahad)
Masa: 8 .00 pagi - 10.00 pagi
Tempat: TV9, Sri Pentas, Damansara Utama, Selangor
DCM Book Fair - Johor Bahru, Johor
Tarikh: 19 November 2011 (Sabtu)
Masa: 12.00 tengahari - 2.00 petang
Tempat: Danga City Mall, Johor Bahru, Johor.
Menu : 1. Sosej Kacang Panggang
2. Bihun Taucu
3. Salad Kentang
Taklimat & Demo Masak bersama Kementerian Pembangunan Wanita
Tarikh : 23 November 2011 [Rabu]
Masa : 12.00 tengahari - 2.00 petang
Tempat : Dewan Nur, Kementerian Pembangunan Wanita, Kuala Lumpur.
Menu : 1. Spageti Bolognese
2. Salad Buah-buahan
3. Smootie Mangga
Sibu Cooking Demo Sessi I
Tarikh : 2 Disember 2011[Jumaat]
Masa : 3.00 - 5.00 petang
Tempat : Public Bookstore, Wisma Sanyan, Sibu, Sarawak
Menu : 1. Telur Dadar Udang
2. Nasi Goreng Nenas
3. Salad Tuna
Sibu Cooking Demo Sessi 2
Tarikh : 3 Disember 2011 [Sabtu]
Masa : 11.00 pagi - 1.00 tengahari
Tempat : Public Bookstore, Wisma Sanyan, Sibu, Sarawak
Menu : 1. Sosej Kacang Panggang
2. Bihun Singapura
3. Salad Tomato
Bintulu Cooking Demo Sessi I
Tarikh : 3 Disember 2011 [Sabtu]
Masa : 5.00 - 7.00 petang
Tempat : Synly Trading & Bookstore, Parkcity Commerce Square, Bintulu, Sarawak
Menu : 1. Tauhu Sos Lada Hitam
2. Mi Padprik
3. Salad Telur Hancur
Bintulu Cooking Demo Sessi 2
Tarikh : 4 Disember 2011 [Ahad]
Masa : 12.00 tengahari - 2.00 petang
Tempat : Synly Trading & Bookstore, Parkcity Commerce Square, Bintulu, Sarawak
Menu : 1. Ayam Lada Hitam
2. Penne Goreng
3. Salad Buaah-buahan
IIP Book Fair - Ipoh, Perak
Tarikh: 10 Disember 2011 (Sabtu)
Masa: 12.00 tengahari- 2.00 petang
Tempat: Ipoh Parade, Ipoh, Perak
Menu : 1. Ayam Lada hitam
2. Mi Hailam
3. Salad Telur Hancur
Siaran TV3 Rancangan NONA
Tarikh: 11 Disember 2011 (Ahad)
Masa: 2.00 petang - 3.00 petang
Tempat : TV3
ACP Book Fair - Alor Setar, Kedah
Tarikh: 17 Disember 2011 (Sabtu)
Masa: 12.00 tengahari - 2.00 petang
Tempat: City Plaza, Alor Setar, Kedah
Menu : 1. Ayam Gajus
2. Nasi Goreng Nenas
3. Tauhu Rampai
Monday, October 10, 2011
Sibuk lagi....
Salam buat adik-adik sekelian...
Mulai esok kakliza akan bertambah sibuk..bizi more than bees...
Selasa ini kakliza akan ke Kuala Lumpur selama 2 minggu untuk menyambung sessi photo-shooting untuk buku baru kakliza..
saperti biasa kali ini kakliza akan buat memasak di rumah kawan baik kakliza di Setiawangsa nun...
InsyaAllah akan kakliza masak 50 resepi Warisan Bonda dimana dibahagikan 2 katagori iaitu Masakan Berkuah dan Kerabu..
Aceli bulan Mac 2011 lalu kakliza dah shoot 70 resipi Warisan Bonda ini dalam katagori Lauk Pauk, Sayur dan Kuih.
kemudian kakliza akan balik Kerteh selama seminggu sahaja dan terus akan ke Brunei pada 29 Oktober 2011 untuk membuat demo masakan dalam pesta makanan disana selama seminggu pulak...
kakliza kan tuliskan dimana kakliza akan buat demo tu...
jika ada masa kakliza akan tuliskan lagi aktibiti memasak kakliza....
Sunday, September 04, 2011
Wajik
kakliza tengah sarat benar masa tu..tunggu nak bersalin jer tetapi bonda kakliza layan jer buat..
akhirnya dapat juga kami buat wajik sendiri dan selepas tu terus bersalinkan anak perempuan...
Alhamdulillah...taklah kempunan...
hehehehhehe...
WAJIK
Bahan:
1 kg beras pulut,,
300 gm gula pasir
300 gm gula merah
500 ml santan pekat + secubit garam [1 biji kelapa]
5 helai daun pandan...simpul
Cara:
1. Kukuskan pulut sehingga naik wap. Sejukkan.
2. Gula merah dan gula pasir dimasakkan ngan santan dan daun pandan.
3. Masakkan sehingga pekat.
4. Masukkan pulut dan kacau rata sehingga sebati dan berkilat.
5. Masukkan dalam loyang dan sejukkan baru potong dan hidangkan
NOTA:
Sekiranya mahu masukkan durian boleh kurangkan gula kerana durian ada rasa manis sikit.
Masukkan dalam santan dan gula yg telah mendideh.
Thursday, August 25, 2011
Selamat Hari Raya
Assalamualaikum..
Kakliza ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..
jika ada apa-apa tulisan aua kata yang kurang menyenangkan kati, terkasar bahasa kakliza mohon ampun dan maaf..
semoga hari lebaran ini memberikan kegembiraan pada kita semua...
kakliza akan balik kampung mertua di Anak Bukit, Alor Setar petang ini..
jika ada sesiapa yang ingin bertamu Raya kerumah mertua di 32, Anak Bukit, kakliza sangat gembira dan bernesar hati....
Monday, August 22, 2011
Lawak Kuih
Kuih paling sexy = Puteri Mandi
Kuih paling busuk = Taik Itik
Kuih bajet cute= Cek Mek Molek
Kuih untuk awet muda= Seri Muka
Kuih paling alim= Kuih Ketayap
Kuih penyakit lelaki kronik= Batang Buruk
Kuih suka pukul= Kuih Lompang
Kuih dalam zoo= Badak Berendam
Kuih untuk Sam Polis Trafik = Kuih Sampreeeeettttt
Kuih yg bangun sendiri = Kuih Bangkit
Kuih org x mandi = Kuih Bau-lu
Kuih paling tenteram = Kuih Makmur
Kuih paling lembap = Kuih Siput
Kuih yg suka api = Kuih Bakar
kuih atas langit = kuih kapai terbang
kuih pandai menari = kuih goyang
kuih yang ayu = kuih putri ayu
kuih yang pergi Mekah = kuih Tok Aji Serban
kuih ada lampu = kuih tepung pelita
kuih bukan kuih = kuih tiaw
kuih suka senyum = kuih apam senyum
kuih ala hispanis = kuih lopez
kuih paling kaya = jala emas
kuih paling jauh = kuih bulan
kuih paling banyak = kuih muih
Friday, August 19, 2011
Ayam Percik kesumi Dewi
Bahan A
8 keping paha ayam
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
3 batang serai [ketuk]
1 sudu besar gula merah
2 sudu besar rempah kurma
3 keping asam geluugor
Garam secukup rasa
Bahan B [Mesin Halus]
10 tangkai cili merah
1o tangkai ciliapi
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
6 batang serai
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
Cara Membuat
1. Ayam dibersihkan dan kelar sedikit.
2. Masukkan semua bahan dalam kuali dan masakkan sehingga naik minyak dengan api sederhana.
3. Ambil ayam dan letakkan diatas jaringan.
4. Bakar dalam oven pada suhu 200'C [api atas bawah] selama 30 minit
5. Masakkan kuah yang lebih sehingga naik minyak dan pekat.
Thursday, August 11, 2011
Lepat Pisang
Lepat Pisang
Bahan
2 cawan pisang emas/berangan/montel lecek
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung susu
2 s/b gula
garam
daun pisang [layukan daun dan potong saiz 6 inci X 6 inci]
Cara
1. Gaulkan semua bahan supaya sebati.
2. Letakkan dalam sesudu diatas daun pisang. Lipatkan.
3. Kukuskan selama 15 minit.
4. Sejukkan dan hidangkan.
Wednesday, August 10, 2011
Tepung Pelita
TEPUNG PELITA
Bahan-bahan A disatukan- lapisan bawah
1 cawan tepung beras
sedikit air kapur
7 helai daun pandan, kisar dan ambil airnya anggaran 3 cawan
Bahan B : disatukan - lapisan atas..
3 cawan santan pekat
1 senduk tepung beras
secubit garam
Bahan C
Gula pasir secukupnya
Daun pisang secukupnya, dibuat bakul
Cara
1. Didihkan air untuk mengukus. Bubuh 1 sudu gula atau lebih (ikut manis yang dikehendaki) dalam setiap bakul daun pisang.
2. Kemudian masukkan adunan A agak-agak ½ atau ¾ bakul. Kukus sehingga masak.
3. Masakan bahan B anggaran panas. Kemudian masukkan hingga penuh bakul.
4. Kemudian kukus lagi hingga lapisan atasnya masak. Untuk memastikan kuih betul-betul masak, cucuk dengan garpu atau lidi. Kalau tak melekat, masaklah tu..
5. Sejukkan betui2 baru makan dengan sudu kecil.
NOTA.
Kalau sejukkan dalam peti ais lagi sedap.
jika tak der daun pisang boleh gunakan mangkuk kecil..
Friday, August 05, 2011
Murtabak Makaroni
Hari ini kakliza tuliskan salah satu resepi yang pernah disiarkan dalam majalah JELITA Januari 2011 lalu.
Semoga dapat dikongsikan bersama.
MURTABAK MAKARONI
Bahan A
200 gram makaroni
6 biji telur
3 sudu besar minyak masak
Garam secukupnya
Bahan B [Cincang kasar]
5 batang sosej lada hitam atau keju
50 gram daun bawang
2 biji buah tomato
1 labu bawang besar
3 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
Cara
1. Rebuskan makaroni dengan sedikit garam sehingga lembut dan toskan. Gaulkan dengan 1 sudu besar minyak masak.
2. Sosej dipotong kecil.
3. Masukkan makaroni dan semua bahan kecuali minyak dalam mangkuk besar dan gaulkan sebati.
4. Panaskan minyak dalam kuali leper tidak lekat [non-stik pan] dan masukkan bancuhan makaroni.
5. Masakkan dengan api yang perlahan sehingga adunan kelihatan agak keras.
6. Terbalikkan makaroni dengan perlahan-lahan dan biarkan sehingga masak keperangan.
7. Letakkan dalam pinggan dan hidangkan dengan sos cili dan mayonis.
Thursday, August 04, 2011
Talam Lobak Merah [Talam Carrot]
Diam tak diam dah 4 hari kita berpuasa...
tentu tertanya-tanya nak buat kueh atau masakan apa berbuka...
kueh ni walaupun jenis kueh tapi agak mengenyangkan...
KUEH TALAM CARROT
Bahan
1 cawan carrot [potong dadu kasar]
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
5 cawan santan [1 biji kelapa]
1 s/k garam
Cara
1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau sekejap sehingga naik wap dengan api perlahan.
2. Masukkan dalam loyang 10 x 10 inci yg telah dilapikkan pelastik 10 x 10 inci juga.
3. Kukuskan selama 25 - 30 minit.
4. Sejukkan dan taburkan bahan berlauk dan potong.
5. Hidangkan.
Bahan Berlauk
400 gm daging kisar
2 labu bawang cincang
2 ulas bawang putih cincang
1 batang carrot [parutkan]
1 s/b rempah kurma
1 s/b rempah kari
daun sup & daun bawang [racik halus]
cili merah [cincang halus]
bawang goreng
minyak
garam
Cara
1. Defrostkan daging kisar sambil ramaskan dalam tapisan santan. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan sehingga daging agak kering dan naik minyak.
4. Masukkan rempah kari dan rempah kurma dan kacau rata.
5. Masukkan carrot parut dan kacau rata. Masukkan garam.
6. Bila telah masak boleh tutup api dan taburan cili merah, daun bawang & daun sup yg telah dicincang.
7. Taburkan inti dan bawang goreng atas kueh talam carrot yg telah sejuk dan potongkan.
8. Hidangkan.
Wednesday, August 03, 2011
Bubur Keledek
Bahan A
200 gram keledek oren
200 gram keledek kuning
1 cawan isi jagung
1 ½ cawan gula pasir
2 cawan air
1 tin susu cair
3 helai daun pandan [koyak dan simpulkan]
Garam secukupnya
Cara Membuat
1. Keledek dikupas dan potong dadu kasar. Basuh dan tuskan.
2. Masukkan keledek, jagung, dan air dalam periuk. Masakkan sehingga keledek lembut.
3. Masukkan gula, garam, daun pandan dan biarkan mendidih dengan api perlahan.
4. Masukkan susu cair dan kacau rata. Masakkan lagi sambail mengacau sehingga naik wap.
5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk.
6. Hidangkan.
Friday, July 29, 2011
Demo Masak d Mesra Mall
kakliza akan buat demo masak
jom ramai-ramai kita ke sanaaaaa...
Friday, July 22, 2011
Demo Masak d Kuantan
Thursday, July 21, 2011
Buku Baru
syarikat buku kakliza [PTS] telah mengeluarkan 2 buah buku baru kakliza...
buku 50 resepi masakan hidangan yang menambat selera terutama dimasa berbuka puasa dan perayaan nanti...
hanya RM17.00 sahaja
juga 45 resepi untuk aneka biskut dan kek untuk hidangan tetamu dihari perayaan...hanya RM15.00
semuanya ada gambar langkah demi langkah yang rengkas dan mudah difahami...
sekiranya berminat boleh emelkan pesanan di hanieliza@gmail.com dengan segera.
Friday, July 15, 2011
Kelas Biskut Raya d Kemasik
saperti biasa jadual kakliza agak sibuk...
minggu ini ada Kursus BiskutRaya di Kemasik...maklumlah nak rayaaa...
12 biskut akan diajarkan selama 3 hari...
Wednesday, July 13, 2011
Sayur Lemak Pucuk Kayu
SAYUR LEMAK PUCUK KAYU
Bahan
2 ikat sayur pucuk kayu [RM1.00]
2 biji kkeledek oren [buang kulit dan potong kecil]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
2 cawan air
3 ulas bawang merah [hiris]
ikan bilis
garam
serbuk kunyit
Cara
1. Sayur diambil daunnya sahaja. Basuhkan dan tos kering.
2. Masukkan demua bahan ekcuali santan dan sayuran.
3. Masakkan sehingga mendideh dn keledek lembut.
4. Masukkan sayuran dan santan pekat. Biarkan mendideh.
5. Masukkan santan pekat dan rasalan garam.
6. Bila mendideh boleh angkat dan hidangkan.
Tuesday, June 21, 2011
Sayur Lemak Jambu Golok dan Sotong
sedapnya jika dapat sotong besar dan segar bugar.....
masa mula-mula kakliza diperkenalkan masakan ni..agak ragu-ragu nak makan..
macam pelik jer..sebab ada buah jambu golok atau buah gajus dalam masakan sotong..
tapi bila dah mula makan..eh..sedap pulakkk..
kalau tak caya..acu cuba test masak...sure sedap..
nak pulak makan dengan orang Terengganu..sure lagi beh...
SAYUR LEMAK SOTONG & BUAH JAMBU GOLOK [BUAH GAJUS]
Bahan
5 ekor sotong
10 biji buah gajus masak
1 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
garam secukupnya
Bahan Hiris
3 tangkai cili merah
3 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
Cara
1. Sotong dibersihkan dan potong kecil
2. Buah gajus dibelah 4 dan perahkan sikit air pahitnya.
3. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk.
4. Masakkan sehingga mendideh sambil mengacau kuah supaya tidak pecah minyak.
5. MBila dah mendideh masukkan santan pekat dan kacau lagi sampai mendideh lagi.
6. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.