Hari ini kakliza tuliskan salah satu resepi yang pernah disiarkan dalam majalah JELITA Januari 2011 lalu.
Semoga dapat dikongsikan bersama.
MURTABAK MAKARONI
Bahan A
200 gram makaroni
6 biji telur
3 sudu besar minyak masak
Garam secukupnya
Bahan B [Cincang kasar]
5 batang sosej lada hitam atau keju
50 gram daun bawang
2 biji buah tomato
1 labu bawang besar
3 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
Cara
1. Rebuskan makaroni dengan sedikit garam sehingga lembut dan toskan. Gaulkan dengan 1 sudu besar minyak masak.
2. Sosej dipotong kecil.
3. Masukkan makaroni dan semua bahan kecuali minyak dalam mangkuk besar dan gaulkan sebati.
4. Panaskan minyak dalam kuali leper tidak lekat [non-stik pan] dan masukkan bancuhan makaroni.
5. Masakkan dengan api yang perlahan sehingga adunan kelihatan agak keras.
6. Terbalikkan makaroni dengan perlahan-lahan dan biarkan sehingga masak keperangan.
7. Letakkan dalam pinggan dan hidangkan dengan sos cili dan mayonis.
Sedapnya.....
ReplyDeleteNampak sedapnya..dh print..igt nak wat ptg ni...:)
ReplyDeletewahhhh.... rindu nak makan murtabak... salam kenal kak liza
ReplyDeleteadoiii...terus lapar tengok murtabak ni..
ReplyDelete