Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Wednesday, August 10, 2011
Tepung Pelita
TEPUNG PELITA
Bahan-bahan A disatukan- lapisan bawah
1 cawan tepung beras
sedikit air kapur
7 helai daun pandan, kisar dan ambil airnya anggaran 3 cawan
Bahan B : disatukan - lapisan atas..
3 cawan santan pekat
1 senduk tepung beras
secubit garam
Bahan C
Gula pasir secukupnya
Daun pisang secukupnya, dibuat bakul
Cara
1. Didihkan air untuk mengukus. Bubuh 1 sudu gula atau lebih (ikut manis yang dikehendaki) dalam setiap bakul daun pisang.
2. Kemudian masukkan adunan A agak-agak ½ atau ¾ bakul. Kukus sehingga masak.
3. Masakan bahan B anggaran panas. Kemudian masukkan hingga penuh bakul.
4. Kemudian kukus lagi hingga lapisan atasnya masak. Untuk memastikan kuih betul-betul masak, cucuk dengan garpu atau lidi. Kalau tak melekat, masaklah tu..
5. Sejukkan betui2 baru makan dengan sudu kecil.
NOTA.
Kalau sejukkan dalam peti ais lagi sedap.
jika tak der daun pisang boleh gunakan mangkuk kecil..
Salamu'alaikum kak Liza..
ReplyDeleteUitt, sedap neyh.. bleh la buat esok / lusa. Fav saya ni.. :) Tq kongsi resepi. Smga kkak di n kluarga diberkati Allah.
salam kak liza. suka sangat kuih ni. nmpak resepi kak liza ni ringkas lagi, nak try la. tq kongsi resepi!
ReplyDeleteOloh sdp ni... nk wat la nih jgk..
Deletebestnyer,,memang suka sgt makan kuih ni
ReplyDeleteShare ya tksh
ReplyDelete