PAJERI BETIK MUDA
Bahan
1 biji betik muda [warna oren]
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci kulit kayu manis
3 sudu besar rempah kari ikan [dibancuh dengan air]
4 sudu besar minyak masak
3 sudu besar gula merah
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Cara membuat
1. Betik dibuangkan kulit dan biji. Potong kecil.
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari sehingga naik minyak.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah.
4. Masukkan kerisik dan betiksekali. Kacau sekali-sekala supaya rempah tidak melekat pada periuk.
5. Masakkan hingga kuah pekat dan naik minyak. Hidangkan.