1. kena pilih ikan bilis yang mutunya grad A.. [biasanya ikan bilis bewarna putih atau kekuningan dan nipis..harganya mahal sedikit.]
2. belahkan dan bersihkan kekotoran.[ini memang kena buat satu perstau..buatlah amsa tenguk tv..anggap jer buat kerja sambil berzikir..]
3. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
4. Basuhkan ikan bilis dan tapiskan dengan cepat. Pastikan ikan bilis tidak kembang.
5. Masukkan ikan bilis terus dala m kuali dan sentiasa kacau rata.
6. Bila telah nampak garing [biasanya tiada kedengaran bunyi saperti meletik] angkat dan tuskan ikan bilis gunakan senduk berlubang.
7. Tabuekan ikan bilis atas dulang atau mangkuk yang dilapikkan dengan kertas tisu besar untuk menyerapkan minyak gorengan.
8. Simpan ikan bilis dalam bekas kedap udara atau sedia untuk ditumiskan.
9. Tumiskan sambal sehingga garing. Tutup api baru masukkan ikan bilis dan juga bahan lain saperti tempe atau kacang goreng yang telah digorengkan berasingan.
boleh tenguk resipi penuh di Sambal Goreng Ikan Bilis
woohhooo... tq tq.. sokmo ikan bilis saya liat..
ReplyDeletesalam kak liza...
ReplyDeletewah baru je saya ckp kt suami nk goreng ikanbilis wat sambal hari ni lawan dengan lempeng air panas...tq kak ye tips tu..
Thank you, Kak Liza. Saya ni memang kurang arif kalau cakap pasal nak sediakan ikan bilis. Tapi bila time makan, memang expert! Senyum sokmo!
ReplyDeleteterima kasih chef! selalu kita buat ikut step tu. tapi tang tutup api baru masuk bilis tu tak pernah buat.pasni kena cuba cara tu pulak.
ReplyDeleteSalam Kak Liza,
ReplyDeletesedap nampaknyer sambal ikan bilis kering ni..
tima kasih sbb sudi share petua kat sini..
boleh sy cadangkan agar kak liza tambah 1 lagi label tu, maybe "petua".. so nnt senang nak search petua2 yg ada kat blog kak liza ni... so bila click petua tu segala jenis petua akan keluar...
psl FB tu, sygnyer tak boleh nak add kak liza, sbb friend dah full.. buat la fanpage..
ohooo..mcm tu ekkk...pdnla saya buat liat je..lenguh nak kunyah..tq k.liza i love u!
ReplyDeleteThanks for resepi.. saya suka.. maybe tak sesedap yours sbb I takde cili kering.. and tak cukup bawang huhu.. but rangup thanks..
ReplyDeleteTerima Kasih di atas cara2 membuatkan ikan bilis jadi rangup ☺️
ReplyDeleteTerima kasih dengan petua diatas..terbaiik 😀
ReplyDelete