HIKMAT PUASA
[1] Menandakan kesyukuran kepada Allah kerana nikmat-nikmat yang banyak kepada hamba-hambanya. [2] Melatih jiwa supaya mempunyai rasa kasih dan belas terhadap orang-orang yang susah menderita.
[3] Melatih jiwa supaya bersih daripada sifat tamak, sombong, hasad dan dengki.
[4] Melatih diri supaya bersifat sabar dan tahan menempuh ujian-ujian dalam perjuangan hidup.
[5] Menanam semangat perpaduan kerana sama-sama menunaikan kewajipan yang sama itu dapat menimbulkan semangat perpaduan. [
6] Menanam semangat sama rata dan menjauhkan sifat beza membeza di antara kaya miskin, hina mulia, raja dan rakyat kerana sama-sama menjunjung perintah Allah.
[7] Melatih diri supaya mempunyai peraturan-peraturan dan menghargakan masa, kerana puasa mempunyai batas-batas waktu yang tertentu.
[8] Membersihkan anggota-anggota di dalam tubuh dari daki-daki dan lemak-lemak makanan yang bekerja sepanjang tahun.
[9]Memberi kerehatan kepada alat-alat di dalam tubuh, terutamanya alat pengisar makanan yang bekerja sepanjang tahun.
[10] Memberi peluang untuk memperbanyakkan amal ibadat, kerana bulan ramadhan mempunyai keistimewaan yang tidak ada pada bulan-bulan lain seperti Lailatul Qadar dan sembahyang tarawih.
ANGEL HAIR GORENG CILIAPI
Bahan-Bahan:
500 gm pasta angel hair
Bahan-Bahan:
500 gm pasta angel hair
200 gm
sotong [hiris nipis]
100 gm udang
[buangkan kulit]
200 gm sawi [potong pendek]
200 gm kobis [racikkan]
200 gm sawi [potong pendek]
200 gm kobis [racikkan]
300 gm buah
tomato [belah 4]
2 tangkai
cili merah [hiriskan]
3 sudu besar minyak
garam secukupnya
Bahan Mesin/Tumbuk
20 tangkai ciliapi
3 biji cili merah
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sudu besar minyak
garam secukupnya
Bahan Mesin/Tumbuk
20 tangkai ciliapi
3 biji cili merah
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
50 gm udang
kering
Cara
Cara
1. Rebuskan
pasta Angel hair dengan sedikit garam sehingga lembut dan toskan. Gaulkan
sedikit minyak.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukan sotong dan udang, Kacau rata.
3. Masukkan kobis, sawi dan angel hair. Kacau rata sehingga sebati.
4. Tutup api dan masukkan buah tomato. Gaulkan rata.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukan sotong dan udang, Kacau rata.
3. Masukkan kobis, sawi dan angel hair. Kacau rata sehingga sebati.
4. Tutup api dan masukkan buah tomato. Gaulkan rata.
5. Taburkan
hirisan cili merah dan hidangkan.
Salam Ramadan, Chef Hanieliza..
ReplyDeleteWahhhh, kita memang suka masakan pasta macam ni, laju jer makan.. ;-)))
Salam Ramadan to u too...
ReplyDeleteNampaknya boleh dicuba nanti...
nmpk cm sedap je kak, tp tk prnh masak angelhair pong....
ReplyDeleteHi nice reading your post
ReplyDelete