BUBUR AYAM
Bahan
2 cawan beras
1 keping dada ayam
1 kiub pati ayam
2 inci halia [hiris]
Air secukupnya
3 ulas bawang merah [hiriskan]
1 sudu besar rempah kari
Minyak untuk menggoreng
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Bahan Hiasan
Daun sup & daun bawang [hiriskan]
Bawang goreng
Cara Membuat
1. Rendamkan beras selama 1-2 jam. Tuskan.
2. Masukkan beras, kiub pati ayam, halia, bawang merah, garam dan air secukupnya dalam periuk. Masakkan sehingga beras hancur dan kembang.
3. Ayam dipotong dan bersihkan. Gaulkan dengan garam dan rempah kari.
4. Panaskan minyak dalam kuali dan gorengkan ayam sehingga garing.
5. Koyakkan ayam goreng dan ketepikan.
6. Masukkan nasi bubur dalam mangkuk hidang dan taburkan ayam goreng yang telah dikoyakkan dan bahan hiasan.
7. Hidangkan bersama sup.
Tip
Jika suka boleh siramkan sedikit minyak gorengan ayam.