Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Friday, May 18, 2012
Sup Tulang
SUP TULANG
Bahan-bahan
1 kg tulang berdaging
2 s/b minyak makan
2 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang lobak merah [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk]
2 biji tomato [belah 4]
garam
bawang goreng
air secukupnya
Bahan tumbuk
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam
Bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara membuat
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata.
4. Rebuskan sehingga daging di tulang betul-betul lembut.
5. Masukkan kentang, lobak merah, air dan garam. Biarkan mendideh.
6. Biarkan reneh sehingga kentang dan lobak merah lembut.
7. Tutup api dan masukkan tomato.
8. Hidangkan dalam mangkuk besar. Taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.
Salam. Akak.. Dah lama jadi pemerhati, arini nak komen la sket.. ;) best nye nampak.. Sblom ni x pnah letak serai dlm sup tulang.. Lps ni nak cuba tra teh la skali tgk guana balah.. Tq..
ReplyDeletekak liza, menyelerakan sup tulang tu......teringat kakak saya selalu buat bila ada keramaian keluarga.
ReplyDeletesalam..nk tnya..air tue masuk bila dh renenh rempah tue semua ke?bkn msk air sekali ye?br nk beljar masak sup
ReplyDelete