Monday, May 21, 2012

Crustless Quiche Ayam




CRUSTLESS QUICHE AYAM

Bahan A
1 keping dada ayam [dihiris kecil]
3 biji ubi kentang [dipotong dadu]
1 batang lobak merah saiz kecil [dipotong dadu]
1/2 cawan air

1 labu bawang besar kuning/holland [dipotong dadu]
4 biji cendawan butang [dihiris nipis]
1 sudu besar lada hitam [mesin kasar]
2 sudu besar majerin
garam secukup rasa

Bahan B
1 tin kecil kacang pea
1 biji lada benggala hijau [dipotong dadu]
3 biji cili merah               ]
1 pokok daun sup          ] dicincang kasar

Bahan C
1 cawan susu cair
4 biji telur
100 gram keju cheddar [dipotong kecil]
1 sudu besar oregano [optional]

Cara Membuat
1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan isi ayam, ubi kentang dan lobak merah. Kacau rata.
3. Masukkan air dan garam. Masakkan sehingga lembut dan air kering.
4. Masukkan lada hitam dan cendawan. Kacau rata. Tutup api.
5. Masukkan dalam mangkuk besar dan campurkan semua bahan B. Gaul rata.
6. Masukkan semua bahan C dalam mangkuk lain dan kacau rata.
7. Gaulkan semua bahan C ke dalam mangkuk B. Kacau rata.
8. Masukkan dalam pinggan pie berukuran 8 inci X 8 inci yang telah disapukan majerin kelilingnya.
9. Bakar dalam oven pada suhu 160'c selama 30 minit.
10. Sejukkan dahulu dan potong kecil. Hidangkan.






























2 comments:

  1. menarik jer tengoknya..mcm telur dadar pun ada..kihkihkih

    ReplyDelete
  2. Alahaaiii bestnya ni kak Liza..ni yg kak Liza bgtau masa tepon semalam yea....waaaa harus ku cobain...ngak tahan seehhh...muaaahh2, tq for sharing k.Liza eh...lebiiuuu

    ReplyDelete