Bahan-Bahan:
1/2 kilo daging kambing [potong kecil]
3 batang serai [ketuk]
1 cawan air asam jawa
1 pokok daun ketumbar [potong pendek]
5 helai daun limau purut
3 sudu besar minyak masak
air secukupnya
garam
Bahan Kisar:
20 tangkai cili kering
1 sudu kecil lada hitam
6 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 biji buah keras
3 biji tomato
2 cm belacan [jika suka]
Cara:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan daging kambing dan biarkan sehingga lembut dan naik minyak semula.
3. Masukkan air asam jawa. Biarkan seketika kemudian masukkan air sejuk.
4. Sesuaikan rasa dan didihkan hingga daging empuk.
5. Kemudian masukkan daun ketumbar dan terung. Biarkan reneh segingga pekat dan naik minyak.
6. Angkat dan hidangkan.
Salam. Kak Hanieliza...nak tumpang blog utk promosi...thanks!!
ReplyDeleteJana pendapatan RM4,500 sebulan dengan modal RM100.00. Jom click url ini http://www.osteen.com.my/?id=6
"PERCAYALAH...
Ianya Sangat Mudah dan Boleh Dimulakan Dari Rumah Atau Di Mana Sahaja...
SERTAI SEGERA!!.
Apa yang perlu anda lakukan hanyalah klik url ini sekarang http://www.osteen.com.my/?id=6
dan nikmati sebuah sistem perniagaan online yang dibangunkan untuk memaksimumkan keuntungan dan bekerja 24 jam sehari di mana sahaja anda berada!
errr...sedapnya. boleh suruh ayah try resepi ni nanti..
ReplyDeletesalam kak Hanieliza ...... wah sedap nyer asam pedas kambing tu .... menyelerakan lah ......nak tumpang ambik resepi leh tak .....
ReplyDeletekaler tak macam asam pedas..nampak mcm kari.
ReplyDeleteTu laa.. kna reneh smpai pekat. Da x mcm asam pedas
Delete