memandangkan ramai yg bekerja disini..ada yg baru kawin..yg belajar.. kak liza rasa ramai yg tak berapa kenai bagaimana rupa ikan ye... so kak liza cuba listkan nama ikan dan gambaran mengenainya...
ikan siakap...sedap dibakar/kukus/goreng
ikan merah...gulai or sup
ikan terubuk..bakar/goreng
ikan jebong/ayam laut..bakar dengan kulit or buat kari [buangkan kulit n potong kecil]
ikan delah..kukus/bakar
ikan cencaru..bakar or gulai ciliapi pedas2
ikan selayang..goreng/bakar/kukus/singgang or pindang
ikan selar kuning..goreng/singgang/pindang
ikan gerut..bakar/gulai/kukus/
ikan senangin..kukus/pindang
ikan aya/tongkol ..bakar/singgang/gulai
ikan parang...gulai ciliapi/asam pedas/isinya dibuat bebola
ikan kerisi...goreng/sweet-sour
ikan tenggiri...gulai/kukus/goreng/bakar
ikan sebelah or sisa nabi..bakar/kukus/sweet-sour
ikan jenahak...gulai/sup/kukus/bakar [ikan ni seakan ikan merah tapi siseknya agak cerah sikit..]
ikan kembung..goreng/bakar/kukus/gulai
ikan bawal-tambak...goreng/kukus/bakar/gulai/sweet-sour
ikan bawal puteh..kukus/sup
ikan pari..bakar/gulai...
ikan pisang banyak tulang macam ikan terubuk/parang..sedap buat gulai ciliapi...
ikan talang selalunya dibuat ikan masin...tapi baru2 ni kak liza bakar saje..cicah air asam..wau terangkat hidung..sedap siottt..
ikan jebung masak gulai..bakar..goreng asam/kicap
ikan pelata digoreng ...masak pindang/asam rebus
ikan rambai bakar/kukus..gulai/kari..semua boleh buat...sedap..
ikan daun baharu ikan ni bersisek halus..ada bintik polka dot kat badan..bentuk seakan macam kipas.. semua masakan boleh dibuat..
ikan yu pasir.... sedap masak kari/asam pedas masukkan daun kesum/bunga kantan
ikan aji-aji isinya putih..sedap buat sup/asam rebus..gulai..dan bakar/kukus
ikan cupak masakan ...bakar/gulai/kukus
ikan lolong..dikenali ikan uji rasid sbb matanya besar... sedap bakar/goreng.. juga dibuat kuah laksa/laksam
ikan freshwater juga dikenali sebagai ikan sungai atau kolam.. kebanyakannya suka masak gulai ciliapi or goreng berlada..
ikan talapia merah...sedap di bakar..goreng berlada..lemak ciliapi
talapia hitam..sedap di bakar..goreng berlada..lemak ciliapi
ikan patin..sedap masak asam pedas tempoyak, gulai ciliapi
Ikan haruan..baik untuk orang luka pembedahan..bersalin.. Sedap buat bakar | |
|
|
|
Banyaknya jenis ikan yang lisa x pernah tahu,yang senang2 tu tahu la..kena banyak beljar ni..sebab Lisa kan baru jer jadi suri hehehehe
ReplyDeletetq kak bagi info bagus ni...kena rajin masak ikan...sumber protein.
ReplyDeleteinfo ni bagus utk diketahui..kdg2x g psr..tp x tau ikan apa..huhu.meneka jela..klu ada label, xpe gak
ReplyDeletewa mmg xbape kenal jenis2 ikan ni kak..hehehehe..jenuh gak mau ingat nama2 ikan tu semua
ReplyDeletesaya suka makan ikan semilang. goreng pun sodap
ReplyDeleteTrend Pelaburan terKini
k.liza, kalo ikan susu tu sedap dimasak apa ye?
ReplyDeletetq kak liza for e info,ade ikan yg sy xtau lgsung.
ReplyDeleteAlhamdulillah... puas cri kat google image nak cri ikan plik tu. Rupanya ikan daun baharu. Thanks kak.. info sgt berguna bg org mcm sy nie.. hihihi
ReplyDelete