Thursday, February 26, 2009

Nasi Beriani Udang

beriani udang

NASI BERIANI UDANG

Bahan

500 gm udang besar [bersihkan ]
1 kg beras bathmati
1/2 cawan lobak merah [potong dadu]
2 biji buah tomato [potong dadu]
5 cawan air
1 cawan susu cair
3 s/b minyak
3 s/b minyak sapi
garam

Bahan tumis [hiriskan]
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 s/b rempah beriani [bancuh air skit]

Cara.
1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan beras dan goreng rata.
3. Masukkan udang, buah tomato, lobak merah dan garam. Kacau rata.
4. Masukkan air dan susu cair. Masakkan saperti nasi biasa.
5. Bila dah nasi kering, kacau rata [gemburkan] dan biarkan kering lagi.
6. Hidangkan dengan salad atau acar timun.

No comments:

Post a Comment