Saturday, February 28, 2009

Mee Kari


Bahan
1 kg mee kuning [celur dan toskan]
Taugeh [buangkan kaki/akarnya]
Bawang goreng

Bahan Hiris/potong kecil
Tahu [gorengkan]
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
1/2 kg ayam...potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake [potong nipis]
2 s/b cili mesin
3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam


Bahan mesin
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.

4 comments:

  1. Salam...Kak Liza syg,tq eh...aritu kliza soh ika pindah kat blogspot nih.but i refused.pastu 1 day saje2 gatal la meneray sign in...pastu sonok la pulak...hehe...tq tq...singgah la umah saye yg xseberapa nya itu yek...

    ReplyDelete
  2. akum,
    macam2 ada resipi d cnie...seronok dok tengok blok kak liza.liana nak tanya cmna nak buat mee kari tuk 60 org?bapa bungkus mee,santan, ayam.
    leh dak kak liza habaq.sy d alor setar.nti email ya..
    lian181@gmail.com
    http://liana-mamalian.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Anonymous1:36 PM

    salam k.liza..boleh tak nk mintak resepi mee kari untuk 20org makan..thank u k.liza..ni email saya: noorma@jpph.gov.my

    ReplyDelete
  4. my favourite gak....terliur dah niii....

    ReplyDelete