Tuesday, February 03, 2009

Cheese Bun

Cheese BUn


CHEESE BUN

Bahan A

500 gm tepung high protien
25 gm susu tepung
75 gm gula
10 gm ibu roti
1 sudu kecil pelembut roti
1 biji telur
1/2 sudu kecil garam

Bahan B
250 ml air
75 gm majerin

Bahan C
keju cheddar [parut kasar]

Cara
1. Masukkan dan gaulkan rata semua bahan A.
2. Masukkan air dan gaulkan lagi sehingga sebati.
3. Masukkan majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [ anggaran 10 minit].
4. Biarkan adunan naik sehingga 2 kali ganda.
5. Tumbuk doh dan bahagikan pada 50 gm setiap satu dan buatkan bulat2.
6. Susunkan dalam loyang dan taburkan keju cheddar.
7. Biarkan sekali lagi sehingga saiz roti naik sekali ganda.
8. Bakar dalam suhu 180'C sehingga kelihatan masak.
9. Bila telah masak sapukan butter untuk mendapatkan kilatnya.
8. Keluarkan dan sapukan majerin pada roti yg telah masak.

No comments:

Post a Comment