AYAM PANGGANG BEREMPAH
bahan
1 ekor ayam 1.5 kg [dibersihkan dan keringkan]
bahan mesin
10 uilas bawng merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia
3 batang serai
2 sudu besar rempah kurma
2 s/b gula
1 s/b minyak
garam
Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan bersama ayam untuk beberapa jam.
2. Bakarkan dalam suhu 200'C selama 1 jam.
3. Hidang dengan coselow, sos lada hitam dan sayuran salad
COSELOW
Bahan [racik halus]
1 biji kecil kobis manis
1 batang carrot kecil
Sos [gaul rata]
1 cawan mayonis
2 s/b cooled water
1 s/k lada hitam
1 s/b jus limau kasturi or lemon
Cara
1. Gaulkan semua bahan dan sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan dengan ayam.
SOS LADA HITAM
Bahan
1 bawang besar [didadu]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging [boleh gantikan dengan serbuk pati]
1 sudu besar tepung gandum ~ bancuh ngan 1/2 cawan sikit
2 sb susu cair
1 sb butter untuk tumis
garam dan sedikit gula
Cara
1. Panaskan butter dn tumis bawang sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki.
5. Masukkan susu cair dan kacau rata. Rasakan garam n gula secukupnya.
so inilah hidangan dalam pinggan...
bahan
1 ekor ayam 1.5 kg [dibersihkan dan keringkan]
bahan mesin
10 uilas bawng merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia
3 batang serai
2 sudu besar rempah kurma
2 s/b gula
1 s/b minyak
garam
Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan bersama ayam untuk beberapa jam.
2. Bakarkan dalam suhu 200'C selama 1 jam.
3. Hidang dengan coselow, sos lada hitam dan sayuran salad
COSELOW
Bahan [racik halus]
1 biji kecil kobis manis
1 batang carrot kecil
Sos [gaul rata]
1 cawan mayonis
2 s/b cooled water
1 s/k lada hitam
1 s/b jus limau kasturi or lemon
Cara
1. Gaulkan semua bahan dan sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan dengan ayam.
SOS LADA HITAM
Bahan
1 bawang besar [didadu]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging [boleh gantikan dengan serbuk pati]
1 sudu besar tepung gandum ~ bancuh ngan 1/2 cawan sikit
2 sb susu cair
1 sb butter untuk tumis
garam dan sedikit gula
Cara
1. Panaskan butter dn tumis bawang sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki.
5. Masukkan susu cair dan kacau rata. Rasakan garam n gula secukupnya.
so inilah hidangan dalam pinggan...
KAK LIzA... saya masih menantikan resepi MASHED POTATO KAK IZA.... sampai termimpi2 saya dibueknya.... plzzzzzzzzz
ReplyDeletesalam kak,ayu pnah wat ayam goreng berempah guna resepi akk tuk jamuan raya kt off suami.hmm..ramai org tanya resepinya..^_^
ReplyDelete