Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Wednesday, January 21, 2009
Biskut Arab dan Biskut Makmur
BISKUT ARAB
Bahan
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau
Caranya:
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
3. Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180'C selama 20-25 minit.
5. Bila dah sejuk taburkan gula halus.
6. Simpan dalam balang kedap udara.
BISKUT MAKMUR
Bahan Doh/Kulit
500 gm tepung gandung
80 gm gula halus
minyak sapi [ikut lembut boleh kepal]
Bahan Inti
300 gm kacang tanah
70 gm gula halus
Gula icing [untuk salut kueh]
Cara
1. Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang]
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
6. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
7. Simpan dalam balang kedap udara.
Salam. Masuk2 aje dah rumah baru... beshh..
ReplyDeletekak lieza ...
ReplyDeletetahun nih tahun kedua raya saya ambil resipi kak liza utk buat biskut arab n biskut makmur ..
anak2 n husband suka sangat ..
terima kasih kak ..
kerana kongsi ilmu ..
smlm k kedai buku ..
cari buku2 kak liza tp tak jumpa .. sold out jg k kat manjung nih??
80 gram tu anggaran berapa sudu yer
ReplyDeleteas salam..i try u punya resepi biskut arab.tapi hangus n dalam dia masih lembut.
ReplyDelete180'c tu pakai fan or only heat aje?frust sangat ...