Thursday, January 29, 2009

Bihun Sup Utara

bihun sup utara
BIHUN SUP UTARA

Bahan A

1 paket bihun ] rendamkan beberapa jam
2 s/b kunyit ]

Bahan Kuah
500 gm daging berlemak muda [potong besar]
300 gm perut
1 bungkus rempah bunjut
2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam [tumbuk kasar]
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
garam
air secukupnya

Bahan Hiasan
daun sup dan daun bawang [ hiriskan]
lobak asin cincang
bawang goreng
cili merah [hiriskan]
limau kasturi [belah 2]

Sos Cili
Bahan

10 biji cili merah
1 bawang putih
1 s/b cuka
garam
gula dan air

Semua bahan dikisar halus dan masakkan sahingga mendideh dan pekat

Cara
1. Rebuskan bahan kuah sehingga daging betul-betul lembut.
2. Daging dan perut dihiriskan nipis.
3. Celurkan bihun supaya lembut dan toskan.
4. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.
5. Hidangkan,

4 comments:

  1. sedapnye kalu dapat ngap nih...mkn panas2 time sejuk2 mmg masyukkkk...

    ReplyDelete
  2. Aishah..
    betui tu..dapat pulak kalau orang lain masakkan untuk kita.. fuiyooo..memang best in de world laaa...
    hehhehhehe...

    ReplyDelete
  3. sedapnya....lama x balik utara...

    ReplyDelete
  4. Lawat blog saya http://cooking-engineer.blogspot.com/ ada resipi...

    ReplyDelete