Friday, January 30, 2009

Kuetiaw Kerang

Kuetiauw-Kerang


KUETIAW KERANG

Bahan-Bahan:

500 gm kuetiaw
300 gm isi kerang
1 ikat daun kucai [dipotong 1 inci ]
1 cawan tauge
1 tauhu basah [goreng dan potong kecil]
2 sudu besar cili mesin
4 ulas bawang putih [ketuk]
4 sudu besar kicap manis
2 s/b sos tomato
2 s/b air
1 biji tomato [potong kecil]
sedikit minyak garam [jika perlu]

Cara:
1. Panas minyak dan tumiskan bawang putih hingga berbau wangi.
2. Masukkan cili mesin dan kicap.
3. Masukkan kerang, tomato sos dan air. Kacau rata.
4. Masukkan kuetiaw, tomato buah, tahu, taugeh dan kucai. Kacau rata dan tutup api.
5. Hidangkan dengan lada jeruk

NOTA:
pastikan jangan terlalu kering... biarkan agak basah aje ...

Sardine Rolls


masa kakliza ikut asben main kapal terbang dulu ada seorang isteri pemain telah membawa sardine roll [roti gulung berintikan sardin tin tu...]
nampaknya anak2 kakliza makan begitu berselera sampaikan makan nasi lemak yg kakliza buat bekal tu sikit jer...
kakliza biasa buat tapi dek sebab lama tak buat so depa pun sedap jer la makan...sabo jerla mak dia....


Sardine-Roll

Bahan
Roti sandwich biasa
3 biji telur
sedikit garam
bread crumb
minyak untuk mengoreng

Bahan Inti
1 tin kecil sardin
2 biji limak kasturi [ambil jus ]
1 biji cili merah cincang
1 labu kecil bawang besar cincang

Cara
1. Masukkan bahan nti dalam mangkuk dan hancurkan dengan garfu.
2. Sapukan inti diatas roti dan gulungkan. Gamkan dengan sedikit telur yg dipukul.
3. Celupkan roti dalam telur yg telah dipukul dengan sikit garam.
4. Golekkan gulungan roti diatas bread-crumb.
5. Gorengkan dalam kuali leper sehingga kuning keemasan.
6. Angkat dan toskan dlam tapisan supaya minyak menitis.
7. Hidangkan dengan cili sos.

Fruits Fresh Cream Cake

Fruits-Fresh-Cream-Cake

Bahan
250 gram tepung coklat sponge mix
3 biji telur ayam
100 ml air
100 ml minyak

Cara
1. Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 175'C.
2. Masukkan semua bahan kecuali minyak dlam mangkuk cake mixer dan pukul pada kelajuan tinggi selama 8 minit.
3. Masukkan minyak dan puluk lagi 2 minit
4. Masukkan adunan dalam loyang yg telah dilapikkan.
5. Bakar selama 25 - 30 minit.

Bahan Topping
1 tin fruit coktail [toskan airnya]
250 ml fresh cream separa sejuk [ RICH or Topping Ace]
coklat garnache

Cara
1. Masukkan fresh cram dlam mangkuk cake mixr dan pukul sehingga gebu. [bila diterbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh]
2. Letakkan kek diatas cake turn-table supaya memudah pekerjaan menyapu cream.
3. Kek di belah 2 dan basahkan lapisan bawah kek dengan sedikit air buah dlam tin.
4. Sapukan cream dengan berhati. Taburkan fruits koktel yg telah disekeliling permukaan kek
5. Tutup semula lapisan atas kek tadi dan basahkan lagi dengan sedikit air koktel.
6. Sapukan cream diatas permukaan kek dan keliling kek.
7. Hiaskan fruits koktel mengikut kreatibiti sendiri.

HOME-MADE CHOCOLATE


teruja ngan kecomelam bentuk2 puding yg kakliza buat dalam acuan kecil..
kakliza pun terfikir nak buat home-made coklat sendiri menggunakan acuan ini..
so taraaa....
boleh buat hantaran atau untuk diberikan pada kanak2 masa besdey..





AcuanCoklat
acuan yg kakliza gunakan untuk membentukkan coklat


coklat kacang
kekacang yg dimasukkan dalam coklat


coklat01
coklat02
dah jadi coklat


coklat03
dimasukkan dalam bekas kertas comel


HOME-MADE CHOCOLATE

Bahan
300 gm cooking coklat [jual kat kedai bakery tu]
50 gm cocoa butter
kekacang [badam/hazel/walnut..kismis]

acuan coklat

Cara
1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Letakkan dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair.
3. Tuangkan coklat dalam acuan coklat.
4. Masukkan beberapa biji kacang atau kismis. Tekan dengan garfu sampai tenggelam. Sejukkan
5. Keluarkan dari acuan [tekan ditengah bekalang acuan saperti keluarkan air batu]
6. Hidangkan.

Ikan Kukus

Ikan-Kukus


Bahan-Bahan:
3 keping ikan tenggiri atau bawal putih
2 ulas bawang putih(di hiris)
3 ulas bawang merah (di hiris)
1 inci halia (di hiris)
1 lada hidup (di hiris)
sedikit garam [jika perlu]
lada sulah hitam (di tumbuk kasar/jgn terlalu halus)
1 s/b sos nampla [sos ikan]

hiasan
daun ketumbar/daun sup [potong kecil]
tomato [belah 6]

Cara:
1. Sediakan bekas utk mengukus.
2. Bersihkan ikan dan letak kan ke atas manguk kaca [tahan panas].
3. Taburkan bawang putih, halia dan lada hidup yang telah d hiris ke atas ikan tadi.
4. Taburkan juga sedikit lada sulah hitam dan sos nampla dan sedikit garam [jika perlu].
5. Letakkan ikan yg telah disediakan tadi ke dalam pengukus.
6. Masak/biar kan ikan dalam pengkukus dengan api yg sederhana selama 30 minit.
7. Bila dah masak, taburkan bahan hiasan dan hidangkan.

Sambal Kupang

Sambal-Kupang

SAMBAL KUPANG

Bahan

500 gm isi kupang
1 labu bawang besar [mayang]
2 s/b sos tomato
minyak
garam
gula

Bahan mesin
20 biji cili kering
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm belacan [jika suka]
.
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan emsin sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan sos tomato, garam dan gula. Kacau rata. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak.
3. Masukkan kupang dan bawang besar.
4. Masakan sehingga bawang layu.
5. Bila sambal naik minyak utup api dan hidangkan.

Thursday, January 29, 2009

Opor Daging

OporDaging


Bahan

1 kg daging [hirskan nipis dan bersihkan]
1 biji kelapa [4 cawan santan]
2 s/b kerisik
1 s/b gula perang atau gula merah lembut [soft brown sugar]
3 s/b rempah kari daging ]
1 s/k jintan manis ] gaulkan
1 s/k jintan putih ]
3 keping asam keping
minyak
garam


Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin & rempah daging yg digaulkan dan kacau rata.
3. Masukkan daging dan kacau rata sehingga nampak naik minyak.
4. Masukkan santan dan biarkan reneh denagan api yg kecil sehingga mendideh dan daging lembut.
5. Masukkan gula, garam, asam keping dan kerisik dn kacau lagi. Biarkan naik minyak.
6. Hidangkan dengan nasi putih/minyak atau ketupat atau pulut kuning.

Scrambled Eggs Salad



























SCRAMBLED EGGS SALAD

Bahan Telur

3 biji telur
2 tangkai cili merah [tumbuk/blend]
2 ulas bawang merah
garam
minyak

Bahan Sayuran [hiriskan]
kobis
tomato
cili merah
carrot

mayonis
garam

Cara
1. Gaulkan bahan telur kecuali minyak dan buattkan scrambled eggs [telur hancur].
2. Gaulkan semua bahan sayuran ngan scrambled egg. Rasakan garamnya.
3. Hiaskan dengan mayonis.
4. Hidangkan dengan roti atau nasi.


Bihun Sup Utara

bihun sup utara
BIHUN SUP UTARA

Bahan A

1 paket bihun ] rendamkan beberapa jam
2 s/b kunyit ]

Bahan Kuah
500 gm daging berlemak muda [potong besar]
300 gm perut
1 bungkus rempah bunjut
2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam [tumbuk kasar]
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
garam
air secukupnya

Bahan Hiasan
daun sup dan daun bawang [ hiriskan]
lobak asin cincang
bawang goreng
cili merah [hiriskan]
limau kasturi [belah 2]

Sos Cili
Bahan

10 biji cili merah
1 bawang putih
1 s/b cuka
garam
gula dan air

Semua bahan dikisar halus dan masakkan sahingga mendideh dan pekat

Cara
1. Rebuskan bahan kuah sehingga daging betul-betul lembut.
2. Daging dan perut dihiriskan nipis.
3. Celurkan bihun supaya lembut dan toskan.
4. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.
5. Hidangkan,

Rendang Sotong

rendang sotong

RENDANG SOTONG

Bahan

500 gm sotong sederhana
1 biji kelapa
2 s/b kerisik
daun limau purut
daun kunyit [jika suka]
garam
gula
minyak

Bahan mesin
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3 sm lengkuas
3 sm halia
2 sm kunyit hidup

Cara
1. Bersihkan sotong.Buangkan kulitnya dan basuh. Toskan kering.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan emsin sehingga naik minyak
3. amsukkan santan, kerisek, daun limau dan daun kunyit.
4. Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak dan pekat dan agak kering.
5. Masukkan sotong dan janggutnya [kepalanya]. Rasakan garam dan masukkan sedikit gula.
6. Masakkan sekejap dan biarkan sampai naik minyak . Jangan terlalu lama nanti sotong akan liat.
7. Angkat dan hidangkan.

Tumis Sawi

Tumis-Sawi

TUMIS SAWI

Bahan

300 g sawi hijau
50 gm kobis
1 tangkai cili merah ]
2 ulas bawang merah ] hiriskan
1 ulas bawang putih ]
1 s/b udang kering [ramaskan]
minyak
garam

Cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah dan bawang putih dan udang kering sehingga wangi.
2. Masukkan sawi, kobis, cili dan garam. Kacau rata.
3. Bila telah layu tutup api dan hidangkan.

Ayam Masak Serai


kakliza begitu teruja ngan masakan Ayam Masak Serai masakan Maklang so kkliza pun menjalankan operasi mencuba ...
nampaknya sangat rengkas dan mudah..
memang kesukaan kakliza kalau bab masak yg sempoi..rengkas dan sedap ni...
bagi kakliza memang tak rugi mencubanya...

terimakasih maklang Lina/Kerteh kerana sudi berkongsi resepi yg sedap dan rengkas ni...


kakliza just copy dari FP Maklang [teratak maklang]..


Ayam-Serai


AYAM MASAK SERAI

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam dipotong kecil2 ( sebesar 2inci x 2 inci) dan dibersihkan
6 batang serai dititik sehingga pecah bawahnya ( sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
2 keping asam gelugor
Garam dan kunyit

Bahan untuk di kisar:
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
20 tangkai lada kering dibuang biji dan direbus

Caranya:

Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak
Angkat ayam dan toskan minyaknya
Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing
Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.
Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit. Hidangan ini juga sesuai untuk makan di Hari Raya.


* sekiranya ayam dipotong terlalu besar, rasa lada dan serai tidak meresap ke dalam ayam.

Puding Roti Laici

kalau ada roti yg nak expired tu boleh saja buatkan..


PudingRotiLaici1

PUDING ROTI LAICI

Bahan

1 buku roti saiz kecil [450gm ]
1 tin susu cair
1 tin air
1 tin buah laici
1/2 cawan gula halus/ gula kastor
2 biji telur
2 s/b tepung jagung

Sos Caramel [ masakkan sampai pekat]
1 cawan gula perang [brown sugar]
1/2 cawan air

Cara
.
1. Koyakkan isi buah laici dan roti pada saiz kecil.
2. Campurkan semua bahan cecair dan rendamkan semua bahan selama 1 jam.
3. Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam
4. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
5. Hidangkan dengan sos caramel atau madu.

Lontong

bila jemu makan nasi..boleh cuba buat..

Lontong

LONTONG atau KUAH LODEH


Bahan sayuran
1/2 biji kobis [potong kecil]
5 batang kacang panjang [potong pendek]
2 biji terung bulat/panjang [potong kecil]
3 biji kentang [potong kecil]
1 biji carrot [potong kecil dan pendek]
Tahu [gorengkan dan potong dadu]
Tempe [potong kecil dan gorengkan]
sengkuang [potong pendek dan kecil]
cili merah [hiriskan]
bawang besar [mayangkan]
suhun dan fucuk [rendamkan supaya lembut]

bahan dimesinkan
5 biji cili merah + ciliapi sikit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup

bahan lain
1 biji kelapa [amik 5 cawan santan]
250 gm udang basah
minyak [tumis]
garam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan udang, santan dan sayuran yg keras dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah lembut masukkan sayuran lain dan gram.
4. Bila dah lembut dan rasakan garamnya.
5. Hidangkan dengan serunding daging atau rendang ayam dan juga sambal kuah kacang.

Nasi-himpit

NASI IMPIT

Bahan
2 cawan beras
6 cawan air
daun pandan
garam
daun pisang

Cara
1. Basuhkan beras dan masukkan semua bahan kecuali daun pisang dalam periuk biasa atau rice-cooker.
2. Masakkan saperti masak nasi biasa.
3. Bila nampak nasi telah kering masukkan dlam loyang yg dilapikkan daun pisang.
4. Tekan sampai padat dengan potato mash.
5. Lapikkan semula dengna daun pisang dan tindihkan dengan bahan yg berat saperti lesung batu atau periuk kecil yg berisi air.
6. Biarkan semalaman atau 5 -6 jam.
7. Bila dah sejuk potong dan hidangkan dengn kuah lodeh.

NOTA
sekiranya takder daun pisang boleh gantikan dengan pelastik biasa.

Cucur Udang

cuti CNY masih ada lagi..anak2 pun ada kat umah lagi...
so kkliza buatkan ..


cucur udang

CUCUR UDANG

Bahan A

2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
daun kucai
taugeh
cili merah [cincang]
garam
serbuk kunyit
minyak untuk menggoreng
udang kertas secukupnya

Bahan Mesin
1 s/b udang kering
1 labu bawang besar
2 cawan air

Cara
1. Gaulkan rata semua bahan kecuali minyak dan udang kertas.
2. Panaskan minyak.
3. Sendukkan adunan dan letakkan udang diatas adunan.
4. Curahkan adunan yg berisi udang ditepi kuali dan biarkan ia meluncur jatuh dalam minyak.
5. Biarkan gorengan sehingga garing.
6. Angkat dan toskan.
7. Potong kecil dan hidangkan dengan sos cili.


SOS CILI

Bahan A

10 tangkai cili merah [buangkan biji]
1 cawan air
3 s/b cuka
1 ulas bawang putih [jika suka]
3 s/b sos tomato
2 s/b gula
garam

Bahan B
3 s/b air
1 s/b tepung jagung

Cara
1. Mesinkan semua bahan A sehingga halus.
2. Masakkan sehingga mendidih.
3. Bancuhkan bahan B dan masukkan dalam adunan cili.
4. Masakkan sehingga nampak pekat.
5. Tutup api dan hidangkan dengan cucur udang.

Wednesday, January 28, 2009

Fun Fly @ Alor Ketitir, Terengganu

cuti CNY bebaru ni kakliza ikut asben bermain kapal terbang dan helikopter kontrol...
tapi kakliza p lewat sikit..
Alor Ketitir tu adalah sejauh 70 km dari rumah kakliza..menghala ke Kuala Terengganu..
asben kakliza bertolak jam 8.30 setelah kakliza bekal sedikit makanan untuk dia dan anak2..
jom kita tenguk apa yg terjadi..

IMG_8179

IMG_8178
ini adalah real scene w/pun nampak macam bukan real..
kebetulan kakliza sedang shoot sana sini ternampak aksi yg cantik..
so kakliza just snap saja..
memang payah nak dapatkan gambar begini sebb the plane so laju terbang diudara..


IMG_8167

07
anak kkliza no.3 sedang membuat aksi 3D helikopter kontrol..
aksi ni dikirakan sebagai pemain yg cekap ..
dan juga kira macam terror ddalm mengendalikan kontrol..
even ayahnya pun tak reti nak buat gini..

03
kapal terbang B25 kepunyaan En. Nordin [sifu radio kontrol] sedang disediakan untuk terbang diudara..

02
up...up on the sky..

05
touched down..

06
coming back n safely landed

hafiz
aksi kapalterbang kontrol kepunyaan salah seorang pemain..

01
anak dan ayah sedang setting kapalterbang EXTRA 300 untuk diterbangkan oleh anak {anak kakliza no.4 - Mohd Azib]

IMG_8158
bila dah landing terlajak jauh so terpaksa p amik ngan basikal..

IMG_6762
asben kkliza ikat basikal depan van..
selamber jer dia bawak ke tempat main kapalterbang..

0
kapalterbang scale ZERO kepunyaan pemain dari KT..kalau tak salah cekgu Rosli...
sayangnya masa dia terbangkan Zero ni kakliza dah balik so takder sapa nak amik gambar..

IMG_8190
pemain ni sebaya dan kawan ngan anak kakliza no3. [Mohd Azri]
taklama selepas ni kapalnya tersilap dan jatuh crash..so sad...

IMG_8206
sedang repair tayar kapalterbang yg tercabut semasa landing..

IMG_8210
antara kapalterbang yg besar untuk diterbangkan nanti..

IMG_8139
pemain sedang berehat dibawah canopy yg kakliza beli di Masjid Tanah/Melaka aritu...

crash
antara kapalterbang yg crashed..

Sunday, January 25, 2009

Puding Buih Lapis

Puding-Buih-Lapis

PUDING BUIH LAPIS

Bahan

4 biji putih telur
12 gm serbuk agar-agar
1 liter air
160 gm gula
pewarna [ikut pilihan sendiri]
loyang 4 segi 8 x 8 inci

Cara
1. Putih telur dipukul sehingga menjadi gebu. [kiranya kalau diterbalikkan tidak akan jatuh]
2. Bahagikan putih dibahagikan 4 bahagian
3. Serbuk agar-agar, gula dan air dimasukkan dalam periuk dan masakkan sehingga mendideh.
4. Ambil agar-agar 1 cawan dan campurkan dengan 1 bahagian putih telurdan warna.
5. Kacau perlahan sehingga semua warna sebati.
6. Tuangkan dalam loyang dan biarkan agak separa keras.
7. Ulang semula proses [4] - [6] dan lapiskan perlahan-lahan diatas agar-agar yg separa keras tadi.
8. Ulang semua proses melapis sehingga semua bahan habis.
9. Sejukkan dan potong. Hidangkan.

NOTA
Oleh kerana masa kkliza belajar puding ini tidak gunakan susu cair dalam adunan, so kkliza rasa lebih sedap dihidangkan dengan sos kastad dan fruit koktel.. ]

SOS KASTAD

Bahan

1 cawan susu cair
1 cawan air fruit koktel
3 s/b tepung kastad

Cara
1. Gaulkan semua bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
2. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
3. Hidangkan dengan fruit koktel sebagai hiasan.


kak liza gunakan serbuk agar-agar ini..


serbuk-agar-agar