Tuesday, March 04, 2008

Puding Lapis


Bahan
1 paket agar-agar [30 gram]
6 cawan air
250 gm gula
1 tin susu cair
pewarna merah,kuning dan hijau

Cara
1. Rebuskan agar-agar dengan air sehingga agar-agar hancur.
2. Masukkan gula dan masak sehingga mendideh.
3. Tapiskan dan masukkan susu cair.
4. Bahagikan agar-agar pada 3 mangkuk yg sama banyak.
5. Masukkan warna yg berlainan pada 3 mangkuk.
6. Tuangkan 1 bahagian [mangkuk] dalam acuan dan sejukkan.
7. Bila agar2 hampir beku tuangkan lagi 1 bahagian yg lain dengan perlahan [supaya warna tidak bercampur dengan warna yg lain] .
8. Lakukan sama dngan bahagian yg akhir.
9. Sejukkan dan hidangkan.

NOTA
sementara agar-agar beku, mangkuk agar2 yg lain diletakkan dalam loyang yg berisi air panas supaya agar2 dalam mangkuk itu tidak beku.

No comments:

Post a Comment