Sunday, March 30, 2008

Apple Pie


baru2 ni ada seorang kawan kkliza minta buatkan apple pie..
kebetulan kakliza pun nak buat apple pie ..sebab ada banyak apple kat umah..
apple tu bukanlah hasil kebun tapi lebihan akak buat dessert untuk wedding adik kawan kak liza aritu..





APPLE PIE

Bahan Inti
4 biji epal hijau [potong dadu]
100 gm gula perang
1/sk serbuk kayu manis
2 s/b tepung gandum ]
3 s/b air ] bancuh

Cara
1. Masukkan epal dan gula perang dalam periuk dan masakkan sehingga layu.
2. Masukkan serbuk kayu manis dan kacau rata.
3. Masukkan bancuhan tepung gandum dan kcau rata.
4. Sejukkan.

Bahan Doh
200 gm majerin
50 gm shortening
50 gm gula icing
400 gm tepung gandum
2 -3 s/b air sejuk petiais [cold water]

Hiasan
kuning telur

Cara
1. Masukkan tepung gandum, majerin dan shortening dala mangkuk.
2. Ramaskan sehingga menjadi saperti serbuk roti.
3. Masukkan air sejuk sedikit demis edikit dan gaulakn rata.
4. Rehatkan doh selama 20- 30 minit dalam petisejuk.
5. Keluarkan doh dan ambil sebesar bebola ikan.
6. Masukkan dalam acuan pie dan buatkans saperti kulit pie.
7. Bakar dalam oven suhu 180 selama 10 minit.
8. Keluarkan dan masukkan inti epal.
9. Leperkan doh dan buatka saperti jalinan atas mangkuk pie.
10 Sapukan kuning telur.
11. Bakar lagi selama 10 minit dan kelihatan garing.

Sunday, March 23, 2008

Samal Goreng Ikan Bilis & Tempe


SAMBAL GORENG TEMPE DAN IKAN BILIS

Bahan

1 paket tempe...]potong kecil dan goreng dalam minyak dan toskan
1 biji kentang..]
1 cawan ikan bilis.. goreng garing dan toskan

Sambal [mesinkan]
20 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sikit belacan..jika suka

1 s/b cuka
minyak
garam
gula

Cara memasak
1. Tumiskan sambal sehingga garing dan masukkan cuka. Masukkan garam dan gula sikit.
2. Bila dah naik minyak dan pekat baru masukkan ikan bilis, kentang dan tempe tadi.
3.Gaul rata dan angkat dari kuali.
4. Hidangkan bersama nasi panas...ikan goreng dan sayur lemak kobis...

Kek Coklat



KEK COKLAT

Bahan A

250 gm butter
250 gm gula perang atau kastor
4 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanilla
250 ml susu segar

Bahan B [ Ayak ]
290 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
1 sudu kecil nescafe instant
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli dengan susu segar.
4. Kacau rata dgn senduk kayu.
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan topping coklat.

Coklat Topping
1 cawan susu pekat
60 gm butter
50 gm serbuk koko

1. Kacau secara double boiler sehinga larut dan sejukkan sekejap.
2. Tuangkan atas kek dan hias mengikut kretibiti sendiri

Thursday, March 20, 2008

Kemasik Beach

Located around 10 km north of Kijal town, Kemasik Beach (Pantai Kemasik) and 15 km from Kerteh [my house] is a beautiful and scenic tourist spot that you must visit if you happen to drive along the coastal roads of Terengganu.

This clean and picturesque beach is great for picnics, setting up camping tents, flying kites or just lounging around on the sand. You can also climb the large rocks on the beach and enjoy the view of the sea and beach from there.

There is a mini-park and playground near Kemasik Beach for visitors to enjoy. There are several food stalls in Kemasik Beach where you can buy light snacks and have a taste of the local food.

















Serimuka Jagung



KUEH SERIMUKA JAGUNG

Bahan Lapisan Bawah

1 cawan pulut [rendamkan 3 jam]
1 cawan jagung hiris
2 cawan santan cair
1 s/k garam

Cara
1. Kukuskan semua bahan sehingga masak.
2. Sapukan minyak sikit atau lapikkan pelastik dalam loyang lain saiz 8 x 8 inci.
3. Tekan pulut dan jagung yang telah masak tadi.
4. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Bahan Lapisan Atas:
1 cawan santan pekat + jus pandan + warna hijau
4 s/b gula
4 s/b tepung gandum
2 s/b tepung kastad
1 biji telur
1 s/t garam

Cara
1. Gaul rata semua bahan dan tapis.
2. Masakkan sekejap sekadar naik wap.
3. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut yg telah dicakar2kan sikit..
4. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
5. Sejukkan dahulu baru potong.

Roti Arab


ROTI ARAB

Bahan

500 gm tepung hi-protin ]
1 paket yeast..mauripan ] gaul rata
50 gm gula kastor/halus ]
Secubit garam

250 ml air suam
6 s/b shortening/lemak sayur..(warna putih)

Cara
1 . Masukkan semua kedalam adunan tepung dan uli dengan rata selama 30 minit.
2. Tutup adunan dengan kain bersih yang lembab.
3. Biar dalam suhu bilik sehingga adunan naik 2 x ganda. (anggaran 30 atau 45 minit)
4. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angin keluar.
5. Bahagikan supaya menjadi ketulan keci.
6. Leperkan dan biarkan adunan naik semula [dalam 15 minit].
7. Masukkan adunan yg telah naik dalam kuali tak lekat [non-stick pan]...jangan gunakan minyak.
8. Panaskan dgn api yg paling kecil. Tutupkan kuali.
9. Masakkan dua-dua belah adunan sehingga agak kekungan/garing.
10. Angkat dan hidangkan dengan kari ayam atau daging.

Ikan Kukus Serai


IKAN KUKUS SERAI

Bahan-Bahan:

1 ekor ikan siakap atau kerapu [bersihkan dan kelar]

Bahan Hiris
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 batang serai
5 tangkai cili api
sedikit garam [jika perlu]
1 s/b sos nampla [sos ikan]

hiasan
daun ketumbar/daun sup [potong kecil]
hirisan carrot
jus limau kasturi

Cara:
1. Sediakan bekas utk mengukus.
2. Bersihkan ikan dan letak kan ke atas manguk kaca [tahan panas].
3. Taburkan bahan yang telah d hiris ke atas ikan tadi.
4. Taburkan sos nampla dan sedikit garam [jika perlu].
5. Letakkan ikan yg telah disediakan tadi ke dalam pengukus.
6. Masak/biar kan ikan dalam pengkukus dengan api yg sederhana selama 30 minit.
7. Bila dah masak, taburkan bahan hiasan dan jusnlimau.
8. Hidangkan dengan nasi putih

Butter Cookies


BUTTER COOKIES

Bahan

135 gm butter
60 gm gula kastor
150gm tepung gandum
30 gm tepung jagung

Cara
1. Pukul butter dan gula sehinga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan jagung yg telah diayakkan sedikit demi sedikit.
3. Masukkan adunan dalam piping bag rosette [ataupun pam daisy/bunga cina] dn pamkan dalam paper-cup.
4. Bakar pada suhu 170'C selama 18 -20 minit.
5. Sejukkan dan simpankan dalam bekas kedap udara.

Nasi Carrot & Ayam Bakar



Cuti baru2 ni kkliza rajinlah masak sebab ramai ada kat umah dan makan pun laju jer..
tapi taklah selaju bila semua anak2 ada kat umah..
bak kata pepatah..lagi ramai..lagi meriahhhhhh...




NASI CARROT

bahan

6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw carrot [potong dadu kecil]
1/2 caw susu cair
8 caw air
1 kiub ayam knorr
1 s/k gula
garam

Bahan Tumis
2 s/b rempah kurma
5 ulas bawang merah.]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
2 cm halia ]
3 s/b minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur.




AYAM BAKAR

Bahan

1 ekor ayam [potong 4]
1 s/b lada hitam tumbuk/mesin
3 s/b sos BBQ Knorr
1 s/b sos tiram

Cara
1. Bersihkan dan kelarkan ayam.
2. Perapkan ayam beberapa jam.
3. Bakar ayam dalam oven 200'C selama 1 jam.
4. Hidangkan ayam dgn sos lada hitam.




SALAD SAYUR

Bahan

1 biji tomato
1 batang timun
sedikit kobis manis
mayonis
cili sos

Cara
1. Semua sayuran dipotong dadu.
2. Gaulkan mayonis dan sos cili.
3. Gaulkan sayuran dan mayonis.
4. Hidangkan.

Wednesday, March 19, 2008

Orange n Strawberry Shortbread



shortbread ni bukan kakliza buat..
tapi kakliza order dari
maklang Azie semasa kakliza ke KL baru2 ni..
sajalah nak rasa..tapi malas nak buat...
so boleh kasi anak-anak makan..
anyway..kakliza ucapkan berbanyak-banyakkkkkkk terimakasih kerana maklang sudi mengambil tempahan akak....

Tuesday, March 18, 2008

Paspot Antrabangsa

baru-baru ni kkliza telah buat paspot antarabangsa..
mahai sungguh laa........terketar-ketar gaklah masa nak bayar tu..
udahla gambo yg diberikan tu amik masa penat..
so hasilnya gambo masam cetungggg...
tapi sajalah buat paspot..senang kalau dah ada...
kotlah kena luar negara...
kalau tak jauh..dekat [macam Singapore] pun oklah..taklah kelam-kabut kannnn....

syuk juga dah ada ni..

Jalan-jalan Cuti Sekolah

selepas menunaikan kewajipan mengundi hari itu kkliza sekeluarga berangkat ke KL untuk menemui anak2 yg tak dapat balik bercuti..
kebetulan pula asben kakliza ada tugasan di KL..
so kami pun amik kesempatan untuk bersama-sama 2 org anak yg berada di Shah Alam..
kakliza sempat memasakkan muffin coklat chips dan ayam masak merah untuk dibawa berjumpa anak2 disana..
sampai umah SIL kkliza di Sunway pun masak nasi tomato kegemaran mereka..[sorilah...kakliza agak kepenatan so x der mood nak amik gambo..]
selepas masing2 kenyang dan berehat sebentar kami bertolak ke KL terus check-in Hotel Nikko..





setelah berehat dan solat..kami pun turun berjalan kaki sekitar KLCC..
seronok sungguh kami anak beranak 7 orang bersama SIL berjalan dalam suasana tenang dan redup petang..sambil melayan tenguk irama air pancut depan KLCC..



sambil tu kakliza pun x lepas peluang amik gambo bangunan kebanggaan Malaysia..KLCC...






setelah selesai solat maghrib di Masjid As-Syakirin KLCC anak2 bercadang untuk naik EYE on Malaysia di Taman Tasik Titiwangsa..
tapi sebelum naik gondola tu kami berkesempatan melihat show laser air yg ditunjukkan disitu..
oleh sebab naik semasa malam..kami berpeluang mengelilingi sebanyak 6 kali..best gilerrr..




selepas puas berposing maut disitu masing2 berasa lapar pulak..
so anak sulong kkliza mengajak p makan di Kg Baru KL..
kami makan di HR Steak House..mmg sedap masakan western situ..
tapi oleh sebab suasana agak suram saja cahaya lampu tu so kakliza x der mood nak amik gambar..
lepas makan..kami pun balik ke hotel dalam keadaan yang amat penat....