Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Thursday, March 20, 2008
Serimuka Jagung
KUEH SERIMUKA JAGUNG
Bahan Lapisan Bawah
1 cawan pulut [rendamkan 3 jam]
1 cawan jagung hiris
2 cawan santan cair
1 s/k garam
Cara
1. Kukuskan semua bahan sehingga masak.
2. Sapukan minyak sikit atau lapikkan pelastik dalam loyang lain saiz 8 x 8 inci.
3. Tekan pulut dan jagung yang telah masak tadi.
4. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Bahan Lapisan Atas:
1 cawan santan pekat + jus pandan + warna hijau
4 s/b gula
4 s/b tepung gandum
2 s/b tepung kastad
1 biji telur
1 s/t garam
Cara
1. Gaul rata semua bahan dan tapis.
2. Masakkan sekejap sekadar naik wap.
3. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut yg telah dicakar2kan sikit..
4. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
5. Sejukkan dahulu baru potong.
salam,
ReplyDeletenak tanya, kenapa serimuka jagung saya buat ikut resipi kak liza, tapi bhgn atas nya keras, tak macam dalam gambar kak liza ni?
s/b = sudu besar kan?