Bahan-bahan
2 keping Ikan cermin[boleh gunakan ikan merah, bawal putih,kembung]
1/2 cawan taucu
1 batang timun [potong kecil]
1/2 batang carrot [potong kecil]
1/2 cawan air asam jawa
1 s/k gula
1 s/k kunyit
air secukupnya
minyak
bahan mayang/hiris
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
3 biji cili besar merah
3 biji cili hijau
3 labu bwg besar
Cara Memasak
1. Bersihkan ikan dan gaul dgn garam n kunyit dan goreng hingga garing dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih sehingga wangi.
3. Masukkan taucu, air asam jawa, gula, cili dan biarkan mendideh.
4. Masukkan timun dan carrot. Kacau rata.
5. Biarkan pekat sikit dan boleh tuangkan atas ikan tadi.
6. Hidangkan bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment