Friday, February 01, 2008

Ayam Percik


menu ni adalah salah satu dari 10 jenis Masakan Terengganu yg akan kkliza persembahkan dalam shooting SAJI minggu depan..

Ayam Percik

Bahan:

2 kg ayam [potong 4 keping]
3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ]
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/b halba
garam secukup rasa

bahan mesin halus
20 tangkai cili kering
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai

Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam.
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. [boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu]
4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.


Ayam Percik

Ingredients:

1 whole chicken [quarterly]
3 cups thick coconut milk [1 coconut]
1/2 cup tamarind juice
1 tsp sugar
1 tsbp Fenugreek
salt to taste

blended
20 dried chillies
4 garlic
3 cm ginger
5 lemon grass

Method
1. Apply salt n tapioca flour to clean the chicken.
2. Put the chicken and blended ingredients in the wok and cook till the gravy tick.
3. Tranfer the chicken and the gravy into the oven and bake 200'C till done [30 minutes]
4. Serve with cucumber and lectucce.

No comments:

Post a Comment