Wednesday, August 03, 2011

Bubur Keledek


Bahan A

200 gram keledek oren

200 gram keledek kuning

1 cawan isi jagung

1 ½ cawan gula pasir

2 cawan air

1 tin susu cair

3 helai daun pandan [koyak dan simpulkan]

Garam secukupnya

Cara Membuat

1. Keledek dikupas dan potong dadu kasar. Basuh dan tuskan.

2. Masukkan keledek, jagung, dan air dalam periuk. Masakkan sehingga keledek lembut.

3. Masukkan gula, garam, daun pandan dan biarkan mendidih dengan api perlahan.

4. Masukkan susu cair dan kacau rata. Masakkan lagi sambail mengacau sehingga naik wap.

5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk.

6. Hidangkan.



3 comments:

  1. salam K.Liza...slmt menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan al-mubarak.bulan puasa jarang mem'bubur' nie....mkn kuih2 jer.nampak sedap bubur keledek akak nie..

    ReplyDelete
  2. sedapnyaa...saya suka bubur mcm ni...tapi sygnya anak2 dan suami kurang suka...nak buat sejemput utk 1 mulut jelah...boleh try resepi kak liza yg menarik ni...biasa buat bubur jagung saja atau keledek saja..kali ni campur pulak...^^

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak liza..
    selamat berpuasa kak... akak sihat? harap sihat2 sokmo.. lama tak menyembang ngan akak...
    sedap ni kak.. kalau family sy panggil pengat.. tp family mertua panggil bubur.. time2 puasa mmg best juadah manisan berkuah gini..

    ReplyDelete