Wednesday, August 25, 2010

Cendol






CENDOL

Bahan:

3 cawan jus pandan + pewarna hijau
[gunakan 10 - 15 helai daun pandan]
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil air kapur
secubit garam

Cara.
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan dalam kuali /non-stik wok sehingga naik wap dan kental. [Sentiasa kacau supaya tidak hangus]
3. Sediakan mangkuk berisi air sejuk atas meja.
4. Tekan atas acuan berlubang.
[Kak liza gunakan senduk berlubang dan tekan dengan senduk biasa]
5. Sediakan air gula merah dan santan untuk makan cendol.
[Boleh gantikan air soya/susu cair atau air bandung untuk makan cendol]



4 comments:

  1. hissshhh... semalam nampak kat rumah hana, ni kat sini lak... macam nak kena buat jerk...

    ReplyDelete
  2. Alamak kak liza...cendol juga,huihh sana sini,cendol ni...buat terliur ja ni..nak kena buat jugak ni

    ReplyDelete
  3. Anonymous8:13 PM

    saya pernah buat 2 minggu lepas, susahnya kak...
    nak cuba resipi akak pula.. masa tu cari juga kat sini tp belum ada..

    ReplyDelete
  4. kakliza buat cendul ni pertama kalinya masa anak2 kecil sangat..
    then tulis dalam forum CARI pada tahun 2005.. http://mforum1.cari.com.my/viewthread.php?tid=157674&extra=&page=1

    ReplyDelete