Wednesday, July 14, 2010

Sup Ayam



Bahan
1 ekor ayam

4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
6 cawan air

1 sudu kecil lada hitam [tumbuk]

1 inci kulitkayu manis

3 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

1 sudu kecil serbuk kunyit

bawang goreng

garam


Bahan Hiris
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia


Bahan hiasan

daun sup ]

daun bawang ] hiriskan

bawang goreng


Cara
1. Ayam dibuangkan kulit dan potongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Masukkan semua bahan dalam periuk dan rebuskan sehingga mendideh.
3. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.







3 comments:

  1. Anonymous10:06 AM

    salam kak liza...ermm nampak sedap je sup ayam tu...yang saya suka nak buat pun senang je...main rebus je tak yah nak tumis...lagilah bagus untuk jaga kesihataan...:)

    ReplyDelete
  2. sedaaapppppp ni.. lama tak rasa masakan kak liza..

    ReplyDelete
  3. mcmne nk pndai masak niiii..

    ReplyDelete