Thursday, July 22, 2010

Ikan oh Ikannnnn

memandangkan ramai yg bekerja disini..ada yg baru kawin..yg belajar..
kak liza rasa ramai yg tak berapa kenai bagaimana rupa ikan ye...
so kak liza cuba listkan nama ikan dan gambaran mengenainya...


ikan siakap...sedap dibakar/kukus/goreng


ikan merah...gulai or sup


ikan terubuk..bakar/goreng



ikan jebong/ayam laut..bakar dengan kulit or buat kari [buangkan kulit n potong kecil]


ikan delah..kukus/bakar


ikan cencaru..bakar or gulai ciliapi pedas2



ikan selayang..goreng/bakar/kukus/singgang or pindang



ikan selar kuning..goreng/singgang/pindang


ikan gerut..bakar/gulai/kukus/




ikan senangin..kukus/pindang



ikan aya/tongkol ..bakar/singgang/gulai


ikan parang...gulai ciliapi/asam pedas/isinya dibuat bebola




ikan kerisi...goreng/sweet-sour



ikan tenggiri...gulai/kukus/goreng/bakar



ikan sebelah or sisa nabi..bakar/kukus/sweet-sour


ikan jenahak...gulai/sup/kukus/bakar
[ikan ni seakan ikan merah tapi siseknya agak cerah sikit..]




ikan kembung..goreng/bakar/kukus/gulai



ikan bawal-tambak...goreng/kukus/bakar/gulai/sweet-sour


ikan bawal puteh..kukus/sup



ikan pari..bakar/gulai...


ikan pisang
banyak tulang macam ikan terubuk/parang..sedap buat gulai ciliapi...


ikan talang
selalunya dibuat ikan masin...tapi baru2 ni kak liza bakar saje..cicah air asam..wau terangkat hidung..sedap siottt..



ikan jebung
masak gulai..bakar..goreng asam/kicap


ikan pelata
digoreng ...masak pindang/asam rebus


ikan rambai
bakar/kukus..gulai/kari..semua boleh buat...sedap..


ikan daun baharu
ikan ni bersisek halus..ada bintik polka dot kat badan..bentuk seakan macam kipas..
semua masakan boleh dibuat..



ikan yu pasir....
sedap masak kari/asam pedas masukkan daun kesum/bunga kantan



ikan aji-aji
isinya putih..sedap buat sup/asam rebus..gulai..dan bakar/kukus


ikan cupak
masakan ...bakar/gulai/kukus


ikan lolong..dikenali ikan uji rasid sbb matanya besar...
sedap bakar/goreng..
juga dibuat kuah laksa/laksam

ikan freshwater juga dikenali sebagai ikan sungai atau kolam..
kebanyakannya suka masak gulai ciliapi or goreng berlada..



ikan talapia merah...sedap di bakar..goreng berlada..lemak ciliapi


talapia hitam..sedap di bakar..goreng berlada..lemak ciliapi


ikan patin..sedap masak asam pedas tempoyak, gulai ciliapi


Ikan haruan..baik untuk orang luka pembedahan..bersalin..
Sedap buat bakar










































































8 comments:

  1. Banyaknya jenis ikan yang lisa x pernah tahu,yang senang2 tu tahu la..kena banyak beljar ni..sebab Lisa kan baru jer jadi suri hehehehe

    ReplyDelete
  2. tq kak bagi info bagus ni...kena rajin masak ikan...sumber protein.

    ReplyDelete
  3. Anonymous9:20 AM

    info ni bagus utk diketahui..kdg2x g psr..tp x tau ikan apa..huhu.meneka jela..klu ada label, xpe gak

    ReplyDelete
  4. wa mmg xbape kenal jenis2 ikan ni kak..hehehehe..jenuh gak mau ingat nama2 ikan tu semua

    ReplyDelete
  5. saya suka makan ikan semilang. goreng pun sodap

    Trend Pelaburan terKini

    ReplyDelete
  6. k.liza, kalo ikan susu tu sedap dimasak apa ye?

    ReplyDelete
  7. tq kak liza for e info,ade ikan yg sy xtau lgsung.

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah... puas cri kat google image nak cri ikan plik tu. Rupanya ikan daun baharu. Thanks kak.. info sgt berguna bg org mcm sy nie.. hihihi

    ReplyDelete