Saturday, July 17, 2010

Asam Rebus Keladi


bahan
500 gm batang keladi dan ubi
50 gm udang kering ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
1 cm belacan ]
1 s/b cili mesin
5 keping asam keping
3 tangkai daun kesum
garam
air secukuonya

Cara.
1. Buangkan kulit batang keladi dan kulit ubinya. Basuh dan toskan.
2. Masukkan dalam mangkuk tahan panas dan masukkan dalam m/wave
dan setkah HIGH selama 15 minit. Buangkan air rebusan keladi tadi.
Jiruskan sedikit dangan air paip dan toskan.
3. Masukkan bahan yg ditumbuk, keladi dan bahan yg lain dalam mangkuk tahan panas.
4. Masukkan semula dalam m/wave dan setkan HIGH selama 15 minit.
5. Boleh dihidangkan dengan nasi putih dan ikan kering goreng.

2 comments:

  1. Salam ziarah,

    Salam kenal...teruskan menulis... Lama tak makan lauk ni...sedapnya gengan nasi panas.

    ReplyDelete
  2. Anonymous2:51 PM

    asam rebus ni kalu dimasak dgn ikan kering pun sodapp...

    ReplyDelete