Wednesday, April 28, 2010

Hikmah Makanan Dalam Islam

Roti (khubz)



Roti yang paling bagus ialah diperbuat daripada gandum yang baik dimasak dalam pembakar roti yang bulat. Roti itu dibiarkan sejuk sebelum dimakan, jika tidak kita akan merasa haus bila memakannya. Roti yang sudah lama dan tidak elok akan menyebukan perut. Roti yang terdapat sekam gandum mudah dicernakan. Nabi s.a.w. pernah bersabda "Jangan potong roti dengan pisau, hormatilah roti itu dengan memotong dengan tanganmu kerana Allah menghormati roti itu".


Jintan Manis (anisun)



Jintan manis banyak khasiatnya ianya melegakan kesakitan dalam badan, melancarkan aliran keluar haid, membanyakkan susu dan membuang gas dalam usus. Ianya juga boleh digunakan dalam bentuk serbuk dan disapu disekeliling mata bagi menguatkan pandangan mata.

Epal (tuffah)

Epal yang masam lebih sejuk daripada yang manis. Ianya juga boleh menguatkan organ hati.


Asparagus (hiyawn)

Asparagus berkhasiat bagi membuka sekatan pada buah pinggang dan memudahkan kelahiran anak.


Pisang (mawz)

Pisang boleh menyejukkan badan dan ianya boleh dimakan dengan madu lebah.


Barli (sya'ir)

Barli berkhasiat sebagai penyejuk badan. Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yg mengidap demam.


Selasih (manis rayhan)

Selasih berkhasiat untuk menguatkan organ hati, memudahkan tidur dengan cara menyapu kepala dengan basil yang dicampurkan air.


Mentega (zubdah)

Mentega khasiatnya memanas dan melembapkan. Baik untuk menghilangkan sembelit. Mentega yang dicampurkan dengan kurma dan madu sejenis makanan yang menghilangkan rasa mengidam pada perempuan hamil.


Bunga kubis (qunnabit)

Sayuran ini sukar dihadam dan bahaya untuk penglihatan.
Chamomile (babunaj)
Kegunaan chamomile ialah melancarkan aliran haid dan kencing. Ianya juga sangat berguna untuk memanaskan badan.


Lobak merah

Kegunaannya memanaskan badan. Ianya juga melancarkan aliran haid dan air kencing.


Biji kopi (qahwah)

Sebagai ubat penyakit buang air besar berdarah, menghilangkan dahaga dan dikatakan menimbulkan kebijaksanaan.


Biji hitam (habb al sauda)

Dilaporkan bahawa Nabi s.a.w. pernah bersabda "Jadilah seperti biji habb al sauda kerana biji ini ubat semua penyakit kecuali kanser dan mati". Adalah dilaporkan juga bahawa Allah Taala menunjukkan bahawa "ia" itu ialah hab al sauda menghapuskan angin dalam usus dan demam. Baik untuk merawat 'leukoderma' dan membuka saluran urat yang halus. Berguna untuk menghilangkan penyakit selesema.


Ayam (dajaj)

Memudahkan penghadaman. membetulkan imbangan badan, baik untuk otak dan badan, serta mencantikkan rupa paras. Walau bagaimanapun jika dimakan terlalu banyak boleh menyebabkan penyakit sendi dan yang terbaik ialah daging ayam betina yang tidak bertelur.


Kulit kayu manis (darchini)

Kulit kayu manis juga merupakan pemanas badan. Minyaknya sebagai penawar untuk menghapuskan rasa tidak hadam. Ia merupakan campuran (rempah ratus) yang digunakan dalam resepi masakan hampir tiga suku penduduk dunia. Limau kulit tebal, warna kuning pucat, kurang mengandungi asid (utrujj) Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda, "Limau ini adalah seperti mukmin:bagus dirasa dan bagus dihidu". Limau ini menguatkan organ hati serta dapat menjauhkan kesedihan dan bintik-bintik pada kulit, menghapuskan kelaparan dan melambatkan pengaliran dalam hempedu.


Timun (qitta')

Yang masak menghilangkan panas dan menggalakkan pembuangan air kecil. Makan kurma dengan timun muda menambahkan berat badan.


Jintan putih (kammun)

Jintan putih khasiatnya untuk memanaskan badan. Jintan putih yang direndam di dalam air dan diminum adalah baik untuk mengubat perut yang memulas.


Tamar kering (tamr)

Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Rumah yang tiada tamar atau kurma adalah rumah yg tiada bermakanan". Nabi s.a.w. sendiri pernah menanam kurma atau tamar. Kurma hendaklah dimakan dengan badam untuk menghapuskan parut yang tidak diingini.


Terung (badhijan)

Terung hitam menyebabkan keluarnya hempedu. Kecenderungan benda ini mengeluarkan hempedu dapat dibetulkan dengan memakannya bersama daging.


Telur (baydah)

Khasiat telur yang paling baik boleh kita dapati daripada telur ayam (setengah masak atau ?masak) bukan direbus keras. Putih telur melegakan apabila kita melecur atau kulit terbakar dan menghilangkan parut pada kulit.


"Endive" (hindiba)

Khasiat hindiba berubah mengikut musim. Hindiba' pada awal musim adalah yang paling baik dan yang dipenghujungnya sudah tidak berkhasiat lagi. Hadith menyatakan "makanlah hindiba dan janganlah bersendawa kerana sesungguhnya tidak ada satu hari pun titisan air syurga tidak jatuh ke atas hindiba".


Fenugreek (Hulbah)

Nabi s.a.w. pernah bersabda "jika umatku tahu apa yang ada pada hulbah, mereka pasti membeli dan membayarnya dengan emas". Antara khasiat hulbah membantu pengaliran haid dan berguna untuk menyembuhkan sakit perut(memulas).

11 comments:

  1. Salam Kak Lieza,

    Thank's, info yang sangat bagusssss

    ReplyDelete
  2. Thanks Kak Liza dengan info ni, eventhough ada receive this kindda info tapi klo dah lama tak baca leh lupa. Tapikan, perasan tak, semua yang tersenarai, adalah makanan ruji orang-orang Barat? Dalam erti kata lain Mat Saleh... Mereka mengkaji semuanya, kita masih lagi dengan masakan makanan yang berlemak...kita sebagai orang Islam, kita jarang mengikut sunah. Tapi mereka lebih megetahui, sayangnya menidakkan kewujudannya. Maaf andai coretan saya mengundang ketidakselesaan para pembaca terutama Kak Liza.

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum Kak Lieza..

    Terimakasih kerna kongsi ilmu..

    Add member saya dgn akak masih tergantung x tau apa nak buat..

    Wassalam..

    ReplyDelete
  4. Betul sgt2 kak liza,... org gorng ayam, ikan, pun guna jintan due2 jenis... lebih sedap... n sihat....anyhow... tq for d info... resepi akk byk membantu org dlm menambat hati suami heheheh.....

    ReplyDelete
  5. Anonymous4:45 PM

    Salam Kak Liza,
    Saya dr Spura. Bagaimana nk membeli buku2 masakan kakak?

    Ani

    ReplyDelete
  6. Anonymous7:18 PM

    Wow! banyaknya.

    body ni macam mana nak jaga???
    Tak ada masa...21 in 1,
    barulah selesa...
    Macam Jus Kismis As Syifa'...ok juga!



    Intan

    ReplyDelete
  7. salam singgah kak liza,

    info yang sangat baik.. saya minta izin link entry ni eh..:-)

    ReplyDelete
  8. Salam,

    First time singgah sini..Info yang sangat bagus especially untuk new father cam saya...Thanks for sharing it...dari hari makin berisi badan ini,kena jaga juga pemakanan ni..

    P/s :Dijemput join Contest Hadiah Birthday Untuk Alisya(puteri saya)...

    ReplyDelete
  9. Anonymous3:45 PM

    salam kakLiza... informasi yg sgt bermanfaat.. tapi nak tau la.. endiva tu apa? tgok gmbar macam daun salad..

    - edda. putrajaya

    ReplyDelete
  10. salam kak liza...minta izin copy n paste artikel ni dan bebrapa artikel lain juga ye...
    info yg sgt berguna utk kita semua..terima kasih kak...

    ReplyDelete
  11. salam kak liza
    lama tak jenguk blog akak

    perkongsian yg bagus ..tp kan kak, hadis hadis nabi tu..sure sohih ke kak? ada reference tak kak?

    ReplyDelete