Tuesday, September 17, 2013

Pulut Nyiur Ikan Masin

teruja dengan status kenalan di alam nyata dan alam maya mengenai pulut kelapa muda dimakan dengan ikan masin..maka pagi ini kakliza sediakan untuk sarapan merangkap lunch...kes malas nak masak ni due to ada kerja mengedit nak disiapkan sebelum kakliza berjalan jauh ke Jasin, Melaka hujung minggu ini dan diikuti akan berkampung di Ekspo Buku Islam di Kuantan Parade, Kuantan minggu depan selama 6 hari..jom jumpa kakliza disana...disana..
kakliza buat secara kukus..bukan tanak dalam rice cooker untuk mengelakkan kerak yang tidak diingin didalam periuk.....



PULUT NYIUR IKAN MASIN

Bahan
2 cawan beras pulut
1 cawan air kelapa [air biasa pun OK]
2 cawan kelapa muda [kelapa putih saja]
sedikit ikan masin
1/2 cawan minyak masak
sedikit garam

Cara Membuat
1. Basuh pulut dan rendamkan selama 1 jam.
2. Tuskan pulut dan amsukkan dalam periuk kukus.
3. Kukuskans sehingga naik wap.
4. Masukkan ke dalam mangkuk dan siramkan dengan air kelapa muda yang telah dicampurkan dengan sedikit garam.
5. Masukkan semula pulut ke dalam periuk kukusan dan kukus lagi sehingga naik wap.
6. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan gorengkan ikan masin.
7. Bila pulut telah naik wap ambil sedikit dan gaulkan dengan kelapa muda yang telah digaulkan dengan sedikit garam.
8. Hidangkan pulut dengan ikan masin goreng.

Tip
Sedap juga dimakan dengan sambal belacan atau sambal tumis/goreng ikan bilis.

2 comments:

  1. Kak Liza, bak mai pulut nyiur seketul...

    ReplyDelete
  2. salam kak liza, liza biasa mkn pulut dgn sardine, best jugak...hihihi

    ReplyDelete