Thursday, September 12, 2013

Gulai Tempoyak Pucuk Ubi

GULAI TEMPOYAK PUCUK UBI

Bahan A 
1 ikat pucuk ubi [RM1.00]
10 helai daun kaduk [jika suka]
1 cawan terung pipit
1 genggam ikan bilis
1/2 cawan tempoyak
2 cawan santan pekat
garam secukup rasa

Bahan B 
3 btg serai
20 biji cili api

1 labu bawang besar

Cara Membuat
1. Pucuk ubi dan daun kaduk dipotong/mayang halus.


2. Bahan B dikisar sehingga halus.
3. Masukkan semua bahan kisar, ikan bilis, tempoyak dan santan ke dalam periuk.
4. Masakkan sehingga pekat.
5. Sedia untuk dihidangkan.

3 comments:

  1. bestnye..sy suke godek2 resipi kat sini..semuanya best2..jemputla ke blog saya yg tak seberapa..:)

    http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Copy resepi yer Puan 😊

    ReplyDelete