Thursday, August 02, 2012

FETTUCCINI GORENG PAPRIK

Bahan A

500 gm fettuccini

5 sudu besar sos tomato

5 sudu besar sos cili

3 sudu besar sos tiram

5 helai daun limau purut

1 pokok daun ketumbar [hiris kasar]

5 biji ciliapi [ketukkan]

3 ulas bawang putih [ketukkan]

1 ulas bawang merah [hiriskan]

½ cawan air

2 kiub pes tomyam

3 sudu besar minyak


Bahan B [potong kecil]

300 gm hirisan ayam

300 gm sotong

100 gm lobak merah

100 gm bunga kobis

100 gm brokoli

100 gm putik jagung

1 labu bawang besar

1 biji tomato

3 tangkai cili hijau


Cara Memasak

1. Rebuskan fettuccini dengan sedikit garam sehingga lembut dan toskan. Gaulkan dengan sedikit minyak.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.

3. Masukkan ayam, sotong dan pes tomyam. Kacau rata.

4. Masukkan air, lobak merah, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Biarkan mendideh.

5. Masukkan sayuran lain dan kacau rata.

6. Bila mendideh masukkan daun limau purut dan kacau rata.

7. Tutup api dan masukkan mee dan daun ketumbar. Kacau lagi.

8. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment