Bahan A
500 gm fettuccini
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
5 helai daun limau purut
1 pokok daun ketumbar [hiris kasar]
5 biji ciliapi [ketukkan]
3 ulas bawang putih [ketukkan]
1 ulas bawang merah [hiriskan]
½ cawan air
2 kiub pes tomyam
3 sudu besar minyak
Bahan B [potong kecil]
300 gm hirisan ayam
300 gm sotong
100 gm lobak merah
100 gm bunga kobis
100 gm brokoli
100 gm putik jagung
1 labu bawang besar
1 biji tomato
3 tangkai cili hijau
Cara Memasak
1. Rebuskan fettuccini dengan sedikit garam sehingga lembut dan toskan. Gaulkan dengan sedikit minyak.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
3. Masukkan ayam, sotong dan pes tomyam. Kacau rata.
4. Masukkan air, lobak merah, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Biarkan mendideh.
5. Masukkan sayuran lain dan kacau rata.
6. Bila mendideh masukkan daun limau purut dan kacau rata.
7. Tutup api dan masukkan mee dan daun ketumbar. Kacau lagi.
8. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment